'Yaraların sağılması bizim elimizde'

Yaşamı boyunca açıksözlülükle barış ve demokrasi çağrılarında bulunmuştu.

Yayınlanma: 28.02.2015 - 23:39
Abone Ol google-news

Yaşar Kemal, yıllardır sürdürdüğü barış çağrılarını “Bu Bir Çağrıdır” (YKY) adlı kitapta toplamıştı. Bu kitapta yer alan yazıları, konuşmaları, söyleşileri ve açıklamalarında her zamanki açık sözlülüğü ve sakınmasızlığıyla savaşın, çatışmaların sona ermesi ve “doğru dürüst bir demokratik düzenin kurulması” çağrılarında bulunuyordu.

İşte, Yaşar Kemal bu çağrılarından birkaçı:

“Gençliğimde, gazetecilik yıllarımda Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda birlikte savaşmış Türkleride, Kürtleri de, onların sevgi ve dostluk dolu anılarını da çok dinledim. Bugün onların çocukları, torunları böyle bir kardeş savaşını kabul etmemeli. Etmiyorlar da. Bu savaş inanılmayacak kadar uzun sürdü. Türkler de, Kürtler de bu savaşın bitmesini istiyorlar, bundan kuşkum yok.”

***

“Ey Türk halkı, Kürt halkı, bu toprakların kültür zenginliği olan tüm halklar, sözüm hepinizedir. 20 yıldan fazladır bu ülkede herkesin onuruyla, barış içinde yaşaması için çağrıda bulundum. Bu çağrıları bir kitapta toplayarak bir kez daha sesleniyorum.”

***

“Bugün bir umutsuzluk yeli ortalığı kasıp kavuruyor. Ben diyorum ki, bu yaraların sağılması bizim elimizde. Ülkemizin onurunu, ekmeğini, kültür zenginliğini kurtarmak elimizde. Gelin de doğru dürüst bir demokratik düzenin kurulması için aklımızla, yüreğimizle el ele verelim. Bu bir çağrıdır. Sözüm sizedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler