"Aydın Gün Teşvik Ödülü", Cansın Kara'ya verildi

İstanbul Kültür Sanat Vakfının (İKSV), "geleceğin sanatçılarının yetişmesine katkıda bulunmak" amacıyla 40. yılında başlattığı ve her yıl klasik müzik alanında gelecek vadeden bir genç müzisyene verilen "Aydın Gün Teşvik Ödülü"nün bu yılki sahibi, genç viyolonsel sanatçısı Cansın Kara oldu.

Yayınlanma: 06.01.2014 - 11:32
Abone Ol google-news

Vakıftan yapılan yazılı açıklamaya göre; Cansın Kara, 41. İstanbul Müzik Festivali'nin "Festival Genç Solistini Arıyor" projesi kapsamında, Türkiye çapında seçmelere katılan genç viyolonselciler arasından jürinin tercihi oldu ve Haziran 2013'te festivalde bir konser verdi.

Düzenlenen törende Cansın Kara'ya 15 bin lira değerindeki "Aydın Gün Teşvik Ödülü"nü, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı sundu.

Cansın Kara, 2002'de Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu'na kabul edilerek önce Marina Rahmatullayeva ve ardından Gara Aliyev ile viyolonsel çalıştı. Bilkent Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu'ndan 2010'da dönem birincisi olarak mezun olan Kara, Eylül 2010'dan bu yana eğitimini İngiltere'deki Yehudi Menuhin School'da, Thomas Carroll ile sürdürüyor.

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi, Akademi Datça, ABD Marshall Üniversitesi Müzik Okulu, ABD Meadowmount Müzik Okulu ve Viyana'da eğitimlere, Peter Bruns, Şölen Dikener, Frieder Lenz, Umberto Clerici, Hans Jorgen Jensen, Miklos Perenyi ve Heinrich Schiff'in ustalık sınıflarına katılan Kara'nın ödülleri arasında, Mersin I. Ulusal Viyolonsel Yarışması birinciliği (2008), Hırvatistan VII. Uluslararası Antonio Janigro Viyolonsel Yarışması üçüncülüğü (2008) ve X. Avusturya-Liezen Uluslararası Viyolonsel Yarışması ikinciliği (2010) bulunuyor.

Orkestra eşliğindeki ilk konserini, 13 yaşındayken Mersin Üniversitesi Akademik Senfoni Orkestrası ile veren Cansın, 2010'da Gürer Aykal yönetimindeki Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası eşliğinde çaldı. Cansın, 41. İstanbul Müzik Festivali'nin "Festival Genç Solistini Arıyor" projesi kapsamında yapılan ulusal seçmeleri kazanarak 10 Haziran 2013'te Ramiz Malik Aslanov yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası eşliğinde bir konser verdi.

"Aydın Gün Teşvik Ödülü"

İKSV tarafından her yıl 29 yaşın altındaki bir sanatçıya verilen "Aydın Gün Teşvik Ödülü", çalgı, şan, bestecilik ve şeflik branşlarından gelen başvurular arasından seçici kurul tarafından belirleniyor. Seçici kurul, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner başkanlığında, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Şef Rengim Gökmen, Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü ve İKSV Yönetim Kurulu Üyesi Yekta Kara, keman sanatçısı Cihat Aşkın, Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli ile İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak'tan oluşuyor.

Vakfın kurucuları arasında yer alan ve Türkiye'de operanın gelişmesine katkıda bulunan Aydın Gün anısına başlatılan ödülün ilki, geçen yıl genç keman sanatçısı Hande Küden'e verildi.

 Aydın Gün

Türkiye'de operanın gelişmesine büyük katkıda bulunan Aydın Gün, 1917 yılında Adana'da doğdu. İstanbul ve Ankara operalarının kurucuları arasında yer alan Gün, iki kurumda da genel müdürlük yaptı.

Gün, "Avrupa Konseyi Kültür Ödülü"nün yanı sıra 1988 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanına layık görüldü. 1974-1993 yılları arasında İKSV'nin genel müdürlüğünü yapan Gün, 20 yıl Uluslararası İstanbul Festivali'nin sanat yönetmenliğini üstlendi.

İstanbul Bienali'nin ilk yılları sayılan Çağdaş Sanat Sergileri'ni başlatan Gün, Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması'nın da kurucuları arasında yer aldı. 1990'ların sonunda ailesiyle Berlin'e yerleşerek sanat alanındaki çalışmalarına orada devam eden Gün, 2007'de vefat etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler