“Hayatım sinema”

Pulitzer ödüllü, yıldız sisteminin yaratıcısı ABD’nin en popüler film eleştirmeni Roger Ebert’in yaşam öyküsünü anlatan belgesel izleyiciyi içten, duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.

Yayınlanma: 05.06.2015 - 21:45
Abone Ol google-news

“Yaşam denilen filmin içinde doğdum. Filmin içine nasıl girdim, bilmiyorum ama beni eğlendirmeye devam ediyor “ diyen Roger Ebert’in babası elektrikçi, annesi ev kadınıydı. Urbana’nın küçük bir kasabasında orta halli bir ailenin çocuğu olarak büyüyen Roger, 1950’lerde henüz 15 yaşındayken yerel bir gazetede spor yazarı olarak çalışır. 21 yaşında The Daily Klini’nin editörü olduktan sonra Chicago Sun–Times’da sinema yazıları yazmaya başlar, 1967’de Amerika’nın en genç film eleştirmeni olur.

Film eleştirmenliğinin ciddiye alınmasında ve kurumsallaşmasında öncü olan Roger Ebert halkçıydı, herkesin her filmi anlayabileceğini savundu.  Amerikan Rüyası’nın en belirgin örneklerinden biri olan film eleştirmeni, filmlerin farklı umutları, düşleri, tutkuları, korkuları biraz daha anlamamıza, çözmemize olanak sağladıklarını vurguladı. Filmsel yolculuğun karakterlerle, kahramanlarla özdeşleşmemizi sağladığını belirtti.

Russ Meyer, Errol Morris gibi bağımsız yaratıcıları keşfeden, filmleri empati üreten makineler olarak gören Roger Ebert, tiroid kanserinin son aşamasında bile sinemadan, yaşamdan kopmadı. Ebert’in “Life Itself” adlı biyografisini temel alan belgeselde Martin Scorsese, Werner Herzog, Errol Morris, Laura Dern gibi ünlüler film eleştirmenini anlatıyorlar.

Life Itself (Hayatın Kendisi) Yön: Steve James Oyn: Roger Ebert, Chaz Ebert, Gene Siskel, Ramin Bahrani, Ava DuVernay, Gregory Nava, Martin Scorsese, Werner Herzog, Thea Flaum, Laura Dern / 2014, 126 dakika, BirFilm.

Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler