Zeminden beyazperdeye

1999 Gölcük depremi sonrası mesleğine karar veren geoteknik deprem uzmanı Menzer Pehlivan’ın başarı öyküsü şimdi de bir filmle taçlanıyor.

Yayınlanma: 23.01.2017 - 22:24
Abone Ol google-news

Menzer Pehlivan, ‘geoteknik deprem’ uzmanı, bir inşaat mühendisi. Doktora için gittiği Amerika’da, 2013’te mesleki kariyerine adım attı. 15 bin üyesi olan Amerikan İnşaat Mühendisliği Derneği’nin, her yıl seçtiği “İnşaat Mühendisliğinde 10 Yeni Yüz” listesine girmeyi başardı. Derneğin, ‘İnşaat Mühendisliği’ dergisinin Kasım sayısına kapak oldu. Derginin en prestijli yazı serisi, “First Person”ı kaleme aldı. Dernek, listeye aldığı kişilerden, üç dakikalık tanıtım videosi istiyordu. Pehlivan’ın hikâyesi, yapımcıların ilgisini çekti. Derneğin sponsorluğunda çekilen filmin senaryosuna eklendi. Pehlivan’ın da rol aldığı, “Büyük Düşün: Dünyanın Mühendislik Harikaları” adlı film, 17 Şubat’ta Amerika’da vizyona girecek. Filmin amacı, mühendislerin günlük hayatı nasıl şekillendirdikleri konusunda bilgilendirmek, özellikle kız çocuklarının mühendisliğe ilgisini artırmak. Seattle’de yaşayan Pehlivan ile başarı hikâyesini konuştuk.

- Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

30 yaşındayım. Çocukluğum Ankara’da geçti. Annem, dedem ve kardeşimle büyüdüm. Çocukken, başarılı bir iş kadını olmak isterdim. Annemin mağazası vardı. O benim rol modelimdi. Arada oyuncu olmak istediğim de olmuştu. ODTÜ İnşaat Mühendisliği’ni 2007’de bitirdim. Teksas Üniversitesi’nin doktora programına kabul edildim. 2015 depremi sonrasında, Geoteknik Doğal Afet Araştırma Grubu (GEER) ile, Nepal’de gönüllü saha çalışmalarım oldu. CH2M firmasında danışmanım. Araştırma projelerinde yer alıyorum. Uzmanlık alanlarım geoteknik deprem mühendisliği, saha tepki analizi, zemin özelliği dağılımı, olasılıksal sismik tehlike ve sıvılaşma.

- Deprem konusunda uzmanlaşma nedeniniz neydi?

1999 Gölcük depremi sırasında Ankara’da sarsıntıyı hissettik. Ailecek geceyi arabada geçirdik. Depremi izleyen günlerde, televizyon ve gazetelerde gördüklerim, okuduklarım tüm Türkiye’yi olduğu gibi beni de derinden etkilemişti. Depreme ve doğal afetlere dayanıklı yaşam alanları yaratan projelere destek olabilmek arzusuyla lisans üstü araştırmalarım geoteknik deprem mühendisliği odaklıydı.

- Kadınların az yer aldığı bir alanda önemli başarılara imza attınız...

Kadınların, bilim ve mühendislik alanında daha az sayıda olmalarının ana sebebi, çocukluk ve gençlik dönemlerinde, bu alanlarda ilerlerme konusunda yeteri kadar teşvik edilmemelerinden kaynaklanıyor. Kız çocuklarını, eğitim süreçlerinde destekleyerek, bilimsel çalışmalarda başarı kazanacaklarına inandırarak, kadınların bu alanlara katılımlarının artırılabileceğine inanıyorum. Ben kendimden tereddüt ettiğimde dahi dedem, annem ve kardeşim başaracağıma hep inandılar.

O FAZLADAN MİLİ GİTMEK GEREK

- ‘Mühendislik harikası’ olarak bir filmde rol almak nasıl bir duygu?

Derneğin, 2016 yılı ‘ilk on’ listesine girdiğimde, dünyanın birçok yerinden tebrik mesajı geldi. Çok sevindim, gururlandım. Doğru yönde gittiğimi hissettim. Bu süreçte benim için en beklenmedik olanı Dream Big (Büyük Düşün) filmi için gelen teklifti. Filmi izlemek için sabırsızlanıyorum. Filmin galası 15 Subat’ta Washington DC’de olacak. Filmde benim hikâyemle birlikte dört hikâye daha var.

- Genç mühendislere bir tavsiyeniz var mı?

Farklı ve başarılı olmak istiyorsanız, o fazladan mili gitmeniz gerekiyor. Amerika’da ‘You need to go for extra mile’ derler. Ben buna gerçekten inanıyorum. Ama hepsinden önemlisi isteyin ve kendinize güvenin.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler