Bakanlık ‘en iyi 100 filmi’ arıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk sinemasının 100. yılı nedeniyle halka ‘En iyi 100 Türk filmi sizce hangisi?’ oylaması başlatıyor...

Yayınlanma: 05.06.2014 - 10:21
Abone Ol google-news

Fuat Uzkınay tarafından 1914’te çekilen “Ayestefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı” adlı belgesel ile tarihi yolculuğuna başlayan Türk sineması bu yıl 100. yaşını kutluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da Türk sinemasının 100. yılını halkla kutlama kararı aldı. Bakanlık, sitesinden, “En iyi 100 Türk filmi sizce hangisi” oylaması başlatıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Fuat Uzkınay tarafından 1914’te çekilen “Ayestefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı” adlı belgesel ile tarihi yolculuğuna başlayan Türk sinemasının bu yıl 100. yaşını kutladığını belirterek, şunları söyledi:
“Son yıllarda Türk sinemasının uluslararası alanda elde ettiği prestijli ödüller, katıldığı uluslararası festivaller geleceğe yönelik umut ve beklentilerimizi daha da yükseltmiştir. Türk sinemasının 100. yılını kutladığımız 2014 yılında, bakanlık olarak halkımızın sinemaya olan ilgisini artırmayı hedefliyoruz. Geride bıraktığı yüzyılda birçok başarılı ve gurur verici yapımı bizlere armağan eden Türk sinemasının en iyi 100 filmini halkımızın oyu ile belirleyeceğiz. Akademisyenler, meslek birlikleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından belirlenen 500 film arasından seçilen 300 film halkımızın oyuna sunulacak. 1 Eylül’e kadar sürecek oylamanın sonuçlarını düzenleyeceğimiz özel bir gece ile kamuoyuna duyuracağız. Düzenlenecek gecede seçilen ‘En İyi 100 Türk Filmi’ne ait afiş ve görüntüler de bir sergi ile sinemaseverlerle buluşturulacak. Ayrıca her filmden bir kostüm tekrar dikilerek kamuoyunun beğenisine sunulacak ve ardından bu kıyafetler açılacak ‘Ulusal Film Arşivi ve Sinema Müzesi’nde sergilenecek.”

En iyi 100 filmi belirlemek için http://100yil100film.gov.tr/ veya http://www.yuzyilyuzfilm.gov.tr/ adreslerinden bugünden itibaren oylama yapılabileceği belirtildi. Oylamaya sunulan filmler arasında Yüksel Aksu’nun yönettiği “Entelköy Efeköy’e Karşı”, yazar Füruzan ve ressam Gülsün Karamustafa’nın birlikte yönetmenliğini üstlendiği “Benim Sinemalarım”, yönetmenliğini Çağan Irmak’ın yaptığı, başrollerini Nejat İşler ve Fikret Kuşkan’ın başrollerini üstlendiği “Mustafa Hakkında Her Şey”, Kemal Uzun ve Serdar Akar’ın yönetmenliğini üstlendiği, geçen yıl vizyona giren, Çanakkale Savaşı’nda yaşananları isimsiz kahramanlar üzerinden beyazperdeye aktaran “Çanakkale: Yolun Sonu” ve Barış Pirhasan’ın yönettiği “Adem’in Trenleri” adlı filmler de var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler