Almodovar ve diğerleri...

‘Annem Hakkında Her Şey’ 19 yıl sonra yeniden vizyonda.

Yayınlanma: 31.08.2017 - 19:48
Abone Ol google-news

Bugün gösterime giren, 5’i yabancı, 3’ü yerli, toplam 8 filmle başlıyoruz eylül ayına. Yerli filmlerden, senaryosunu Hulusi Derici’nin yazdığı, Bektaş Erdoğan, İrem Derici, Burçin Bildik’in oynadığı “Bekâr Bekir”le BKM’den yetişen Şahin Irmak, Cengiz Bozkurt, Eda Ece’nin oynadığı “Deli Dumrul” komedi, “Siccin 4” ise korku filmi. Yabancı filmlerin en dişe dokunuru kuşkusuz Pedro Almodovar’ın yıllar sonra yeniden gösterilecek olan “Annem Hakkında Her Şey”i. Bilimkurgu-gerilim türündeki “Yedinci Hayat”ta Willem Dafoe, Noomi Rapace, Glenn Close, aksiyon ağırlıklı gerilim türündeki “İlk Kurşun”da Bruce Willis, Hayden Christensen, Ty Shelton, yine aksiyonun öne çıktığı, 3 boyutlu bir bilimkurgusal macera filmi olan “Inhumans”da da Serinda Swan, Ivan Rheon, Anson Mount başrollerde. Laura Harring’le Rachel Nichols’un rol aldıkları “İçerdeki Şeytan” da, meraklılarına salık verilecek cinsten sıkı bir korku filmi.

‘Annem Hakkında Her Şey’

Genelde insan doğasına, tutkulara, acılara, saplantılara kamera tuttuğu, şenlik-şamatadan geçilmeyen, homo, lezbiyen ve ensest ilişkilerin eksik olmadığı, delidolu, uçuk kaçık, çılgınca filmlerin yaratıcısı olmasının yanı sıra, kadınlarla dolu bir evde büyümüş bir yönetmen olarak, bunca yıldır türleri iç içe geçirerek yaptığı ve aslında kadına, kadın dünyasına odaklanıp yoğunlaşan filmleriyle ünlenen, İspanya sinemasının dünya çapındaki namlı, usta yazar-yönetmeni Pedro Almodovar, 40 yılı aşkın kariyerinde, olgunluk dönemini başlatan,1999’da en iyi yabancı film Oscar’ını da kazanmış, yine Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Pena ve Penelope Cruz gibi harika kadın oyuncuların harika kadın karakterler yarattığı, çekiminden yaklaşık 20 yıl kadar sonra yeniden seyirci karşısına çıkarılan “Todo Sobre Mi Madre-Annem Hakkında Her Şey”de (1998), bir kez daha annelik, umut, ölüm, özlem vb. gibi temalarıyla haşır neşir yine. Filmde kocasının bir travestiye dönüşmesini kabullenemeyen hamile hemşire Manuela (Cecilia Roth) Madrid’den kaçıp yerleştiği Barselona’da büyütür, doğurduğu oğlu Esteban’ı. Ama Esteban 17. yaş gününde hayranı olduğu bir aktristin peşinde imza almak için koştururken geçirdiği trafik kazasında ölünce tüm dünyası yıkılan Manuela, Esteban’ın babasını bulmasını istediği son dileğini yerine getirmek için eski kocasının izini sürer. Bu arada eski kocasından gebe kalıp AİDS virüsü kapmış, genç rahibe Rosa’yla (Penelope Cruz), başları dertten kurtulmayan 2 aktristle (Marisa Paredes ve Candela Pena) ve fahişelik yapan bir travestiyle de tanışır Manuela...

Kadın ve anne...

Alışılmışın tersine hep uçlarda dolanan, kışkırtıcı karakterlerin kahramanı olduğu, çeşitli şaşırtmacalarla sürprizlerin yönlendirdiği, aykırı üslubuyla anlattığı, karmaşık yapıdaki, sıra dışı hikâyeleri ve renkli, sonunadek kendine özgü filmleriyle ünlenegelmiş Pedro Almodovar’ın, geleneksel kültür kulvarlarından taşan, şoke edici yaşam örneklerini perdeye taşıdığı, çizgi dışı filmlerinden “Annem Hakkında Her Şey”, kadın ve anne (hatta kadın olamamak) üstüne, yansıttığı tutkularının tutsağı olmuş, farklı, sarsıcı kadın portreleriyle baştan sona ilginç kılınmış, dramdan anında güldürüye geçiveren, gerçekçi ve dokunaklı sahneleriyle hazretin en başarılı yapıtlarından biri sonuçta. Beylik deyişle bu haftanın filmi kuşkusuz Almodovar’ın kendi annesine teşekkür ettiği “Annem Hakkında Her Şey”.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler