Dünyanın filmi ve âlemin dertleri...

Avrupa’nın önemli film festivallerinden San Sebastian bu yıl 65. kez kapılarını açtı. Festivalin jüri başkanı ise John Malkovich

Yayınlanma: 25.09.2017 - 22:18
Abone Ol google-news

İspanya’nın Bask cenahındaki şahane kıyı kenti San Sebastian’da üç gün önce başlayan uluslararası sinema etkinliğini ‘festival’ havasına sokan konuklarla gündem hareketleniyor. İlk günlere damgasını vuran John Malkovich, 65. San Sebastian Film Festivali’nin uluslararası yarışma jüri başkanı olarak “Sinema kolay iş değil, iyi film yapmak daha da zor” diyerek kendi başarısızlıklarından dem vurdu: “Büyük hayallerle yola çıkıyor ve duvara tosladığımızda donakalıyoruz. Ama vazgeçmeden yola devam etmek gerekiyor. Dünyanın meselesi kafamızı karıştırıyor ama zaten yaratıcılık dediğimiz de bunları incelikle bir araya getirmek” dedi. Yarışmada dünyanın derdini konu alan 18 film arasında büyük ödül Altın İstiridye kime düşer, henüz bilinmese de festivalin açılış filmi olarak şanlı bir başlangıç yapan Wim Wenders’ın “Submergence” adlı filminin bu konuda şansı pek az. Ekolojik kaygılar ve cihadizm meselelerinin ayrı düşürdüğü âşık bir çiftin öyküsü başrollerindeki Alicia Vikander ve James McAvoy arasındaki çekime rağmen maalesef dağınık bir melodrama olmaktan öteye gidememiş. Gelgelelim eleştiriler genelde Wim Wenders’ın umurunda değil, dünya medyasını bir araya getiren basın toplantısında “İyisi şahane oluyor, kötüsü yerin dibine batırıyor. Ben de artık ihtiyatla yaklaşıyorum ve okumuyorum, gerekirse karıma soruyorum, bana özetliyor” dedi. Politik mesajları konusunda ise çekimser olmayan Wenders çevreci kaygılarını “Gezegenimizi mahvediyoruz, çok geç olmadan dönmeliyiz bu yoldan” dedi. İnsanoğlunun günümüzde birbirine inanılmaz bir şiddet gösterdiğini vurguladıktan sonra cihadizmin kaynağı olarak doğrudan “Teröre karşı savaş” seferberliğini ve Irak işgalini gösterdi ve “Zengin ile fakir arasındaki uçurumun teröre katkısını da unutmamalıyız” dedi ama Batı âleminin silah sanayisi stratejisi mevzusunu geçiştirdi.

Kaurismaki’ye ödül

Açılış gecesinin gerçek yıldızı ise Finli üstad Aki Kaurismaki oldu. Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) üyelerinin oylarıyla Yılın Filmi seçilen “The Other Side of the Hope” vesilesiyle San Sebastian’a gelen Kaurismaki ödülünü FIPRESCI başkanı Alin Taşçıyan’ın elinden aldı. Mülteci sorunununa bildik “serin” mizahıyla yaklaşan üstat “Eğer Afrika veya diğer ülkelerden bize sığınan insanlara sırtımızı dönersek insan değiliz anlamına gelir” sözleriyle büyük alkış aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler