‘Her doğan gün yeni bir umut

Uzun süredir sessizliğini koruyan Grup Gündoğarken, 9 yıl sonra çıkardığı ‘Özlemişim’ albümünü anlattı.

Yayınlanma: 25.09.2017 - 22:23
Abone Ol google-news

1982 yılında kurulan Türkiye’nin en eski gruplarından Gündoğarken, 9 yıl sonra “Özlemişim” isimli albümle geri döndü. 11 şarkılık albümde iki parçanın söz ve müziği Gökhan Şeşen’e, sekizinin söz ve müziği ise Burhan Şeşen’e ait. Ayrıca üç yıl önce Metin Altıok’a Saygı albümü için yapılan “Geriye Kalan” şiir bestesi de “Özlemişim”de yer alıyor. Biz de Gündoğarken’le bu uzun arayı, albümdeki şarkıların yapım aşamasını ve yaşamla neden bu kadar ilgili olduklarını konuştuk:

Albümün adını “Özlemişim” olarak belirlemişsiniz. Neyi özlediniz?

Burhan Şeşen: En başında Serhan var. 2008 yılında kaybettiğim oğlum. Zaten çoğu şarkı o süreçten sonra yazılan şarkılar. Sadece Serhan değil tabii. Ülkenin eski, güzel günleri. Daha soluk aldığımız, daha demokratik günler de var bu özlem içerisinde, insan ilişkileri de var. Daha naif bir Türkiye özlemi de var açıkçası.

Albümün ilk klibi “Olamadım”a geldi. Neden bu şarkı seçildi?

Gökhan Şeşen: O parçayı ben çok sevdim. “Olmak ne demek?” Varlık var, hiçlik var. Sözlerin özellikle dokunduğu çok şey var. O yüzden ilk aklımıza gelen, başka alternatif de düşünmediğimiz şarkı oydu.

Spotify’da albüm içinde diğer şarkıların önüne geçen parça “Aşk Bu Sana Benzer” olmuş. Bekliyor muydunuz bunu?

Burhan Şeşen: Öyle mi? Bilmiyorduk bunu. Aslında o biraz eski Gündoğarken “sound”unu çağrıştıran bir şarkıdır. Ama bizim için albümdeki favori şarkımız değildi açıkçası.

Gökhan Şeşen: Ama biz zaten hemen hemen tüm albümlerde hit şarkı konusunda yanılmıştık (Gülüşmeler).

Favoriniz hangisiydi?

Gökhan Şeşen: Benim, “Olamadım.” Ondan sonra da “Ah Be Hayat.”

Burhan Şeşen: “Gereksiz” ve “Aman aman” benim için de.

“Ah Be Hayat” biraz ağır bir şarkı gibi sanki.

Gökhan Şeşen: Yaşam öyle bir şey ki. Ne kadar plan yaparsanıza yapın o kendi planını yapıyor. Aklınıza gelmeyen bir sürü şey yaşıyorsunuz. O yüzden de Ah Be Hayat’ın sözleri, “Bir sürü şey yaşıyoruz ama niye” sorusunu soruyor. Cevap yok şarkıda.

“Güzel Günler Bitti Sanma” ise umut verici bir şarkı.

Gökhan Şeşen: Zaten bizim grubun adı Gündoğarken. Her doğan günün yeni bir umut taşıdığına inanıyoruz. Başka türlü olmaz. Umut etmek, hayal etmek, olumlu şeyler düşünmek yaşama daha farklı sarılmayı gerektiriyor. Her ne olursa olsun, hayat yaşanmaya değer.

‘Serhan’la dertleştim’

“Gitmesini Bilmeli” şarkısının sözleri dikkatimi çekti. “Kim bilir belki artık durmalı / Durgun bir suda durulmalı” sözünün anlamı nedir örneğin?

Burhan Şeşen: Aslında o şarkının şöyle bir özelliği var. Bir gün ben Serhan’ın kabristanına gittim. Şarkı yapamadığım kısır bir dönemdi. Oturdum yanına, “Ya Serhan hiç şarkı yapamıyorum” falan diye dertleştim onunla. Sonra, onun adına kurduğumuz bir dernek var Kanlıca’da. Oraya gittim, orada da bir klavyesi var Serhan’ın. Ben hiç klavye çalan biri değilim, gitar çalıyorum. İlk defa bir klavyeyle beste yaptım. Orada oturduğum gibi bitti o şarkı. 2 ay, 3 ay hatta yıllarca sürüncemede kalan şarkılar bile vardır. Onun öyle bir özelliği var. Bir de hakikaten çocuk ruhluyuz. Yaş ne olursa olsun. Herhalde “Yeter artık, bir durulsun bu su” gibi bir eleştiri de var orada.

En son albümden bu yana verdiğiniz ara uzun sürdü. Bunun nedeni nedir?

Burhan Şeşen: Biz hiçbir şarkıyı albüme girsin diye yapmıyoruz. Şarkılar biraz olgunlaşınca biz onları bir kapta topluyoruz diyebiliriz. Şu tarihte bir albüm yapmalıyız diye bir kaygımız yok. Ama tabii yayımlanmamış onlarca şarkımız var. Onları da en azından yayımlayıp, bir müzik arşivi olarak bırakmakta fayda var. Bu grup 35 yıllık bir grup. Bu grubun 70’li yıllarda şarkıları nasıldı diye düşünen insanlar için öyle bir proje olabilir. 70’lerde Gökhan’ın ağırlıklı besteleri vardı. Belki bundan sonra böyle bir albüm yapılabilir.

Metin Altıok şarkısı

3 sene önce çıkan Metin Altıok’a saygı albümünde yayımlanan “Geriye Kalan” şarkısı var. O şarkı ne ifade ediyor sizin için? Burhan Şeşen:Ben çok şiir besteleyen birisi değilim. Belki de ilk bestelediğim şiirdi. Zeynep Altıok Akatlı benim çok yakın arkadaşım. O böyle bir projeden bahsetti. Biz de “Yapabilirsek şereftir bizim için” dedim. 4 tane şirinin arasından seçtim. O da oturduğum gibi sürüncemede kalmadan çıkan bir şarkı oldu. Çok severek söylediğim bir şarkı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler