‘Nâzım’a sansür utanç verici’

Nâzım Hikmet’in “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” adlı romanının sansürlü halde yayımlandığını anlaşılmasının ardından aydınlar ortak bir açıklama yayımladı.

Yayınlanma: 16.11.2017 - 20:52
Abone Ol google-news

Nâzım Hikmet’in “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” adlı romanının sansürlü halde yayımlandığını anlaşılmasının ardından aydınlar ortak bir açıklama yayımladı. Nâzım Hikmet’in “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” adlı romanının sansürlenerek basıldığının ortaya çıkması sanat çevrelerinde büyük bir tepkiyle karşılandı. Kamuoyuna Açıklama başlığıyla yazılan bir metin aracılığıyla tepkilerini dillendiren isimler arasında Burhan Şeşen, Cezmi Baskın, Emin İgüs, Erinç Yeldan, Levent Üzümcü, Korkut Boratav, Metin Coşkun, Mustafa Horasan, Mustafa Köz, Orhan Aydın, Suna Selen, Tülin Tankut ve Vedat Özdemiroğlu da var.

“Nâzım Hkmet’in eserinin takipçisi olacağız” diyerek başlayan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Ülkemizin en önemli sanatçılarından birinin eserinin yasal zorlamalar kalktıktan sonra yıllar boyunca gerekçesiz sansürlenmesini ve bu eser üzerinden kazanç elde edilmesini utanç verici buluyoruz. Nâzım Hikmet’in eserine bir ticaret malı gibi davranılmasını reddediyoruz. Daha fazla zaman yitirmeksizin açıklama yapılmalı, sağlıklı bir yayımcılığın gerçekleştirilememesinden kimlerin sorumlu olduğu aydınlatılmalı, kamuoyundan özür dilenmelidir. Sansürlü, tahrif edilmiş basımlar derhal satıştan çekilmeli, eski baskılar yeni yapılacak aslına uygun baskılarla değiştirilmelidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler