Sen misin eleştiren... AKP, Selman Ada'yı meslekten de ihraç ediyor

DOB Genel Müdürlüğü görevinden alınan şef Selman Ada’ya bir şok daha...Uygulamaları ile tartışma yaratan ve görevden alınan eski Devlet Opera Balesi Genel Müdürü Selman Ada’ya yeni bir şok daha geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı giderayak AKP’yi eleştiren Ada’yı meslekten ihraç ediyor.

Yayınlanma: 05.12.2017 - 21:52
Abone Ol google-news

Göreve geldiği andan itibaren başta “kendi eserlerini sahneye taşıyarak gelir elde ettiği”, “kurumu zarara uğrattığı” gerekçesiyle pek çok kez uyarılan, en son hakkında başlatılan soruşturmalar nedeniyle görevden alınan eski Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Selman Ada’ya bir şok daha geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, WhatsApp ile “A ve K partisiyle yönetim cahil çoğunluğun eline geçti. Bunlar plaja gitmez, mayo giymez. Tiyatro kültürü olmayan, Batı’yı kavrayamamış kasabalılar. 16 yıl kesintisiz tek başına iktidar olarak çok uzun bir zaman, sonuçlarını görüyoruz” mesajını atan Ada’yı meslekten ihraç etme kararı aldı. Ada’nın bu mesajının Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na dek uzandığı, siyasi partilerde de rahatsızlık yarattığı da belirtildi.

Ada, göreve geldiği ilk günden itibaren ‘tartışmalı’ kararların altına imza atmıştı. Bir genel müdürün kendi eserini sahneye taşıması ve o eser üzerinden telif ücreti alması ‘etik’ olmamasına karşın Opera ve Bale’nin tüm sahnelerinde kendi eserlerini sahneye taşımıştı. Sayıştay da DOB Genel Müdürlüğü’nün 2015 Denetim Raporu’nda, Ada’yı yakın takibe almıştı. Yaptığı pek çok uygulama ile kurum sanatçılarını da hedef alan ve kuruma, sanata yapılan icraatlara bugüne dek ses çıkarmayan Ada, ‘giderayak’ da AKP iktidarını hedef almıştı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kurum yöneticilerine gönderdiği WhatsApp mesajında, AKP hükümetiyle ilgili “A ve K partisiyle yönetim cahil çoğunluğun eline geçti. Bunlar plaja gitmez, mayo giymez. Tiyatro kültürü olmayan, Batı’yı kavrayamamış kasabalılar. 16 yıl kesintisiz tek başına iktidar olarak çok uzun bir zaman, sonuçlarını görüyoruz. Batı’yı kavrayamamış kasabalılar” gibi ifadeler kullanan Ada’ya, bir şok daha geldi. Ada’nın bu mesajının AKP’nin üst düzey yöneticilerine dek uzandığı ve başta AKP olmak üzere diğer siyasi partilerde de “rahatsızlık” yarattığı belirtildi. Hem AKP kadrolarında hem de diğer siyasi partilerin kadrolarında Ada’nın bu mesajının “toplumun bir kesimini aşağılamak, haksız ithamlarda bulunmak suçu işlediğinin bakanlığa da bildirildiği” ileri sürüldü.

125/e kapsamına alındı

Ada’nın bu mesajı “657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na açıkça aykırı” da görüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı, “hakkında başlatılan soruşturmalar nedeniyle emekliliğini isteyen Ada”nın “meslekten ihracı” istendi. Ada’nın meslekten ihracının gerekçesini de 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 125/e maddesinin a bendi oluşturdu. Söz konusu maddenin ‘a’ bendinde yer alan “İdeolojik veya siyasal amaçlarla kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak” hükmünü Ada’nın “ihlal ettiği” belirtildi. Bu hüküm gereği Ada’nın meslekten ihracı istenirken, ihraç tebligatı da dün itibarıyla Ada’ya yapıldı. Böylece Ada hüküm gereği “devlet memurluğunun kendisine getirdiği haklardan da yararlanamayacak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler