Nefes almak istiyorum...

Tepebaşı’nda yapılması planlanan kömürlü termik santrala karşı eylemlere Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları da katıldı. Sahneye konan 12 oyunun finalinde oyuncular yüzlerinde koruyucu maskelerle okudukları metinle Eskişehirlileri uyarıyorlar.

Yayınlanma: 07.12.2017 - 21:32
Abone Ol google-news

"Ben bu şehirde sağlıklı nefes alabilmek istiyorum. Sağlıklı ve kaliteli enerji üreterek de bunun mümkün olduğunu biliyorum. Dolayısıyla karşı olduğum şey enerji üretimi değil, bunun neleri yok ederek yapılacağı meselesi” bu sözlerin sahibi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın oyuncusu Ali Eyidoğan... Tepebaşı’nda yapılması planlanan kömürlü termik santrala karşı eylemlere Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları da katıldı. Sahneye konan 12 oyunun finalinde oyuncular yüzlerinde koruyucu maskelerle okudukları, “Birazdan duyacaklarınız, çocuklarımızın ve hepimizin geleceğini çok yakından ilgilendiriyor” şeklinde başlayan metinle Eskişehirlileri uyarıyorlar. Metin de şu ifadeler yer alıyordu: “Eskişehir’de, hem de Tepebaşı ilçe sınırı içinde kurulması planlanan kömürlü termik santral hayata geçtiğinde, şehrimizde yaşam büyük ölçüde zedelenecektir. Hava kirliliği en çok yaşlıları, hamileleri ve çocuklarımızı etkileyecektir. Nefes almakta sıkıntılar yaşanacaktır. Birçok ürünün yetiştiği Alpu Ovası’nda tarım yapılamayacak, bölgede hayvancılık bitecek, dünyada sadece İspanya ve Eskişehir’de çıkarılan lületaşı işlemeciliği sona erecektir. Başta Porsuk olmak üzere şehrimizdeki su kaynakları kirlenecek, içme sularımızda sıkıntılar yaşanacaktır”... Tiyatronun 1 Aralık’ta başlattığı bu eylem süresiz devam edecek. Bu konuyla ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Korel Cezayirli, oyuncula

EBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Korel Cezayirli:Tiyatro farkındalıktır

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Korel Cezayirli, “Sanat, özellikle de tiyatro farkındalıktır. Farkındalık yaratmak sanatın öncelikli amaçlarındandır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları olarak ülkemizi özellikle Eskişehir’i ilgilendiren bu tip toplumsal tehditlere her zaman duyarlı olduk. Olmaya da devam edeceğiz. Termik santralın bu şehre vereceği zararları biliyoruz. Biz de Eskişehir halkının sağlığını korumak, özellikle de çocuklarımızın sağlığını korumak için farkındalık yaratmak amacıyla oyunlarımızdan sonra izleyicilerimize bilgi vermeye karar verdik. Oyuncularımızın hepsi aynı duyarlılığı bizimle paylaşıyor bu bir protesto ya da bir eylem değil, sadece termik santral ile oluşabilecek sağlık sorunlarına dikkat çekme amacı ile yapılmaktadır” dedi.

EBBŞT oyuncularından Devrim Özder Akın: Bir insanlık görevi

“Bizim buradaki asal amacımız bir farkındalık yaratmak. Bir sanat kurumu olarak kurulduğumuz günden beri insanların mutluluğu için çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullanan Devrim Özder Akın, “Bir kentin havasına, suyuna ve toprağına en çok da geleceğine sahip çıkma gücü olarak görüyorum. Eskişehir de yaşayanların büyük çoğunluğu bu kömürlü termik santralı istemiyor. Bizim yaptığımız onların duygularına tercüman olmak. Eskişehirliler de bunu gördükçe daha çok cesarete ve bilgiye sahip oluyorlar. Dünyanın geçen yüzyılda bıraktığı, denenmiş, sınanmış, sağlığa ve topluma olan etkileri yüzünden çoktan vazgeçilmiş bu enerji üretme yöntemine hayır demek, her şeyden önce bir insanlık görevidir. Artık güneşten ve rüzgârdan gelişmiş bir sanayi ülkesinin bütün enerjisinin üretilebileceği biliniyor. Bir kömürlü termik santralın orta ve uzun vadede insana sağlığına verdiği maddi zarar, rüzgar ve güneş enerji santrallarınin maliyetleriyle kıyaslanamaz bile” dedi.

EBBŞT oyuncularından Emre Basalak: ‘Yaşamak için itirazım var’

Metin okunduktan sonra seyircinin de “İstemiyoruz” diye bağırdığını söyleyen Emre Basalak, “Ben bunu bir protestodan çok bir uyarı olarak görüyorum. Umarım protesto etmek zorunda kalmadan bu doğa ve insan karşıtı süreçten vazgeçilir... Muhalefet olmak için değil, yaşamak için itirazımız var. Bizim için... Çocuklarımız için” diyor.

 

 

 

EBBŞT oyuncularından Ali Eyidoğan: Amacımız bu katliamın gerçekleşmemesi...

“Meselenin ciddiyetini daha iyi kavrayabilmek adına bu açıklamayı ve protestoyu çok yerinde buluyorum” diyen Ali Eyidoğan ise sözlerine şöyle devam etti: “Sadece tepkimizi dillendirip yolumuza devam etmek yeterli değil. Amacımız bu katliamın gerçekleşmemesi için sonuna kadar bu uyarıyı dilden dile yaymak ve yenilenebilir enerjinin her gün çağ atladığı bir zamanda, böyle köhne ve doğaya aykırı bir santralın karşısında olduğumuzu sürekli yinelemek. Kömürlü termik santralı çevre dostu filan değildir. Sanat daha iyi bir dünya için varsa, ben de sanatçı olarak daha iyi bir dünya için uğraşıyor, bir vatandaş olarak da daha yaşanabilir ve nefes alınabilir bir şehir istiyorum.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler