Suç ortağı şiir olan şair: Gülten Akın

Özge Şahin’in moderatörlüğünde, Olcay Akyıldız, Ruken Alp ve Mehmet C. Doğan Akın’ı anlattılar.

Yayınlanma: 14.02.2018 - 21:07
Abone Ol google-news

Şair Gülten Akın ( 1933-2015) doğumunun 85. yılında Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Araştırmaları ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği söyleşiyle anıldı.

Özge Şahin’in moderatörlüğünde YKY Loca’da yapılan söyleşiye Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Olcay Akyıldız, Sabancı Üniversitesi’nden Ruken Alp ile şair ve yazar Mehmet C. Doğan konuşmacı olarak katıldılar.

Akyıldız sunumunda, Gülten Akın’ın Cumhuriyet sonrasının ilk kadın şairi olarak hayli eril bir dünya olan şiir ortamında var olmuş, Türkçe şiirinin önemli bir kilometre taşı olarak gelişiminde büyük etki etmiş bir şair olduğunu ileri sürdü.

Ankara’dan söyleşiye katılan Doğan, “Gülten Akın Antolojisi hazırlasaydım hangi şiirlerini alırdım” başlıklı sunumuna Akın’ın1956’da yazdığı Rüzgâr Saati şiiriyle başladı. Doğan, kronolojik bir sıra da gözeterek seçtiği şiirler üzerinden Gülten Akın’ın şiir tarihini değerlendirdi.

Master ve doktora tezinde Gülten Akın üzerine yoğunlaşmış olan Alp ise, sunumunda dönemselliklere bağlı kalmadan izlekler üzerinden şiirine bakacağını belirtti. Doğan gibi Alp’te Gülten Akın’ın 60 yıllık şiir yazma sürecinde şiirlerindeki belirli izlekler sabit kalsa da, şiirin seyrinin değiştiğini ileri sürdü. Alp, “Ancak ilk şiir kitabından son şiir kitabına kadar şiirlerde yalın ve akıcı bir dil hâkimdir. Şiir dili yabancı dillerden kelimeler, metaforlar, referanslarla boğulmamıştır. Şiirin gücü derinliğini dilin sadeliğiyle açığa çıkarır.” diyerek Gülten Akın’ın sadelikle çok derin bir şiir dili inşa ettiğini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler