Çağın tanıkları: Belgeseller

20. Selanik Belgesel Festivali’nde 53 uzun, 25 kısa Yunan filmi izleyiciyle buluşuyor. Bu belgeseller toplum, politika, ekonomik kriz, sığınmacılar, insan hakları, kişisel öyküler ve sanata odaklanıyorlar.

Yayınlanma: 08.03.2018 - 12:19
Abone Ol google-news

 

 

 

Selanik- Uluslararası Yarışma’da Yunanistan’dan iki film yer alıyor: Across her Body (Zacharias Mavroidis) ile Obscuro Barroco (Evangelia Kranioti). Mavroidis, Across her Body’de Santorini yakınlarındaki Thrisia adasında her yıl 31 Temmuz’da düzenlenen ilginç bir ayini aktarıyor. Theresia adasındaki terkedilmiş manastıra gelen hacılar iki hafta süresince ölmüş akrabalarının ruhlarına dua ediyorlar. Santorini adasını sönmüş volkandan izlerken geçmişi de anıyorlar.

 

 

Kranioti, Obscuro Barocco adlı deneysel belgeselinde cinsiyet ve değişim temalarını işliyor. Aynı zamanda benzersiz bir kent olan Rio de Janeiro’ya da saygıda bulunuyor. Transeksüel ikonik figür Luana Muniz’in (1961-2017) varoluş yolculuğunu aktaran film Luana ile birlikte transvestizmi, Rio Karnavalı’nı ve politik çatışmaları da gözler önüne seriyor, sosyal ve fiziksel değişimlerden kaynaklanan sorunları irdeliyor.

Border Souls (Takis Bardakos), Avrupa Yunanistan’a sınırlarını kapatınca Yunan topraklarında kalan sığınmacıların trajik yazgılarını anlatıyor. Sınırdaki ruhlara dönüşen, acı çeken bu insanlara Halkidiki halkı büyük bir özveri ve dayanışmayla kucak açıyor.

 

The Noose (Thomas Sideris), Türkiye’deki insan haklarını ve basının özgürlüğünü sorguluyor. Türk “demokrasisi” farkı uluslara, politik görüşlere ve cinsel kimliklere sahip olan yurttaşlarına hoş görüyle yaklaşabiliyor mu sorusunu soruyor. Hrant Dink cinayeti, Ergenekon ve Balyoz davaları, TV kanallarının ve yayın organlarının kapatılması, Gezi olayları , Fethullah Gülen Örgütü, 15 Temmuz darbesi, Türk ve yabancı profesörler, gazeteciler, tarihçiler, sosyologlar tarafından yorumlanıyor.

 

 

Notebooks, Thanais Lalas: Charlotte Rampling (Maria Giannouli) The Night Porter’ın (Gece Bekçisi/ 1974) unutulmaz oyuncusu Charlotte Rampling’in etkileyici bir portresi. Rampling ruhunu Lalas’a açıyor ve yaşam, ölüm, depresyon, sinema, aşk hakkındaki düşüncelerini dürüstçe açıklıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler