50. SİYAD Ödülleri ‘güneşli günler’ için

Sinema Yazarları Derneği’nin töreninde kadın cinayetlerine karşı çıkıldı ve barış çağrısı yapıldı.

Yayınlanma: 14.03.2018 - 21:58
Abone Ol google-news

50. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri önceki akşam Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle belli oldu. Geçen yıl vizyona giren yerli filmleri değerlendiren SİYAD üyeleri arasında yapılan oylamada Reha Erdem’in yazıp-yönettiği “Koca Dünya” en iyi film seçildi. Erdem’in filmi gecede 4 ödül birden aldı. “Koca Dünya”yı üç ödülle Pelin Esmer’in yönettiği “İşe Yarar Bir Şey” ve iki ödülle Ceylan Özgün Özçelik’in ilk uzun metraj çalışması “Kaygı” izledi.

‘Barış hâkim olsun’

Törene sinema ve sanat dünyasından isimlerin yanı sıra Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da katıldı. Gecenin sunuculuğunu oyuncu Nergis Öztürk yaparken, “Bu suça ortak olmayacağız” ortak metnine imza attığı için Bahçeşehir Üniversitesi tarafından görevine son verilen Barış İçin Akademisyenler’den SİYAD Başkanı Prof. Dr. Zeynep Tül Akbal Süalp, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Süalp, “20 bin iş cinayeti, sayısız kadın cinayeti, çocuklara cinsel istismar vakaları. Bu noktalarda dünyada 3. sıradayız. Bu tablonun içinde sinemaya tutunan insanlarla birlikte burada olmak güzel. Umarız barışın, şiddetsizliğin hâkim olduğu sabahlara uyanırız. Umarım aydınlığa ulaşır ve sözümüzü sinemaya bırakırız” ifadelerini kullandı.

Ödül öldürülen kadınlara

Bu sene ulusal kanalların hiçbirinde yayımlanmayan 50. Sİ- YAD Ödülleri, Facebook sayfasından canlı olarak seyircisine ulaştı. SİYAD Emek Ödülü, film afişi ressamı İbrahim Enez’in oldu. İlk “Onur Ödülü” senarist, yönetmen ve öğretim üyesi Duygu Sağıroğlu’na giderken, ikinci “Onur Ödülü”nün sahibi Deniz Türkali, konuşmasında, “Bu ödülü tacize, tecavüze uğramış, öldürülmüş tüm kadınlar için alıyorum” derken gözyaşlarını tutamadı.

LGBTİ vurgusu

50. SİYAD Ödülleri’nde “Buğday” filmiyle “En İyi Sanat Yönetimi” dalında ödüle ulaşan Naz Erayda, ödülü öldürülen AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink anısına aldığını söyledi. Törende, son bir sene içerisinde hayatını kaybedenler için hazırlanan video gösterimi sonrasında oyuncu Füsun Demirel, usta sanatçı Münir Özkul’un “Bizim Aile” filminde canlandırdığı Yaşar Usta karakterinin kült haline gelen “Bak beyim” diye başlayan tiradını seslendirdi. “En İyi Yardımcı Kadın” seçilen Ayta Sözeri, LGBTİ bireylere vurgu yaparak, “Beni görünür kılarak tüm öteki melekleri görünür kıldığınız için teşekkür ediyorum” dedi.

'Yitip gidenlere armağan’

Cahide Sonku adına verilen “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünün sahibi ise “İşe Yarar Bir Şey” filmiyle Başak Köklükaya oldu. Köklükaya, “Öfkeliyiz, doluyuz, üzgünüz” derken, “Kapkaranlık günlerdeyiz. Son bir yılı çok bitkin ve yorgun geçirdim. Kadın, çocuk, hatta bebek, zavallı hayvancıklar... Ödülümü yitip gidenlere armağan etmek istiyorum. Hiçbir güzellik içimize sinmeden geçip gidiyor. İnşallah güneş doğar ve bu güzel anları doyasıya yaşayabildiğimiz günler diliyorum” diye konuştu. “Ahmet Uluçay En İyi İlk Film” kategorisinde ödüle uzanan yönetmen Ceylan Özgün Özçelik ise bağımsız sinemaya destek istemenin yanı sıra cinsiyet eşitliği ve çeşitlilik konusunu gündeme getirdi.

Ödüller

50. SİYAD Ödülleri’nin sahipleri şöyle: En İyi Yönetmen: Reha Erdem - “Koca Dünya.” En İyi Senaryo: Barış Bıçakçı, Pelin Esmer - “İşe Yarar Bir Şey.” En İyi Erkek Oyuncu: Aytaç Uşun - “Sarı Sıcak.” En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Yiğit Özşener - “İşe Yarar Bir Şey.” En İyi Görüntü Yönetimi: Florent Herry - “Koca Dünya.” En İyi Müzik: Ekin Fil - “Kaygı.” En İyi Kurgu: Reha Erdem - “Koca Dünya.” Gio Fantastik Sinema Ödülü: “Genco” - Ali Kemal Çınar. En İyi Uzun Metraj Belgesel Film: “Blue” - Serhat Ünver. En İyi Kısa Metraj Belgesel Film: “Görünmez Duvarlarım” - Nurbanu Asena. En İyi Kısa Film: “Kötü Kız” - Ayçe Kartal. En İyi Yabancı Film: “Yaşamın Kıyısında / Manchester by the Sea.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler