Dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’ye beton döktüler

Dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de kalıntılara beton döküldüğü ve üzerinde iş makinelerinin çalıştığı ortaya çıktı. Skandalı, ölen kazı başkanı Klaus Schmidt’in eşi arkeolog Çiğdem Köksal-Schmidt açıkladı.

Yayınlanma: 20.03.2018 - 21:11
Abone Ol google-news

Şanlıurfa’da, dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’de 2014 yılında hayatını kaybeden kazı başkanı Klaus Schmidt’in eşi arkeolog Çiğdem Köksal-Schmidt, Göbeklitepe’de iş makinelerinin kalıntılar üzerinde çalışma yaptığı ve neolitik döneme ait kalıntıların üzerine beton döküldüğü iddiasında bulundu. Yetkililer ise çalışmaların UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girebilmek için gerekli olduğunu savunarak “Kamuoyu yanıltılmaya çalışılıyor” dedi.

‘Fotoğraflarda yanıltma var’

Arkeolog Köksal, sosyal medya hesabından “Benden başka kimsenin canı acımıyor mu? Taze beton dökülen alanın yanıbaşında görülen F yapısı (Kaya Tapınağı) adını verdiğimiz alan, üzerinde iş makinelerinin eze eze bitiremediği alan da hemen bu neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde, orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar ama orada da 15 cm. derinlikte anakaya üzerinde neolitik döneme ait izler var” yazarak fotoğraflar paylaştı.

Ulaştığımız bir yetkili ise Köksal’ı yalanlayarak “Kültür Bakanlığı’nın bir Koruma Kurulu var, bu kuruldan izin alınarak bu çalışmaların hepsi yapılıyor. Kültür varlıklarının üzerine beton dökülmesi, iş makinelerinin çalışması gibi bir durum söz konusu değil. Fotoğraflarda bir yanıltma yapılmış. Kaya Tapınağı ile çalışılan alan arasında 5-10 metre mesafe var. Bu çalışmanın yapılmasının amacı da zaten Göbeklitepe’yi daha iyi koruyup gelen ziyaretçilerin rahatlıkla gezebilmesini sağlamak, ören yeri ve çevre düzenlemesi yapmak. İş makineleri hiçbir şekilde kazı yapmıyor, asfalt yapılmıyor. Sadece kenar bordürlerinin altına bir harç dökülüyor, o harç dökülürken de alta koruyucu seriliyor” diye konuştu.

Köksal, 2013 yılında başlayan ahşap yürüme projesinin bir kısmının, başka bir güzergâh saptandığı için söküldüğünü de belirterek “Yeni saptanan güzergâh tam da Klaus’un ziyaretçi yoğunluğu yönelmesin diye ferah tuttuğu bir alanda. SİT alanına kesinlikle beton dökmeyiz, asfalt yapmayız demişlerdi Klaus hayatta iken. Onun yapılmasını istemediği, Göbeklitepe’yi tahrip edeceğini bildiği her şeyi koştura koştura yapıyorlar” dedi.

Yetkili ise projenin Alman kazı ekibinin bilgisi dahilinde ve istişare edilerek yapıldığını söyleyerek, “Onların iznini alacak bir durum zaten yok ama onlarla istişare yapılarak yürütülüyor projeler. Hem çatı, hem çevre düzenlemesinde aynı şeyler oldu. Ama çatı projesi bizzat Klaus Schmidt’in önceden tavsiye ettiği bir projeydi. Bizzat onun bilgisinin olduğu bir projeydi” diye konuştu.

Yetkili yok iddiası

Çiğdem Köksal, çalışma yapılan alanda arkeolog, bakanlık temsilcisi ve müze görevlisi olmadığını iddia etti. Yetkili ise öyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyleyip “Bizim uzmanlarımız her gün oradalar. Her gün bizim denetimimizde projeler değerlendiriliyor, bakanlıkla toplantılar yapılıyor. Çiğdem Hanım, Klaus Schmidt’in vefatından sonra Alman kazı ekibine girememişti, bunun bizimle de alakası yok. Belki ondan dolayı bir kırgınlığı vardır, kırgınlığını da bu şekilde dile getiriyor olabilir” diyerek Köksal’a tepki gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler