Vilnius’ta sinema baharı

Bu yıl 23. kez düzenlenen genç Vilnius Film Festivali İstanbul Film Festivali’nin iki haftalık eski süresine nazire yaparcasına kente hem sinematek hizmeti veren hem de en yeni filmleri seyirciye ulaştırma misyonunu üstlenen bir etkinlik olarak dünyanın sinemacısını ağırlıyor.

Yayınlanma: 27.03.2018 - 21:09
Abone Ol google-news

Arada güneş açsa da dondurucu soğukların hâlâ hüküm sürdüğü Litvanya’nın Orta Çağ kenti Vilnius, bildik Batı Avrupa merkezlerinin tantatanası ve ‘marka’ isimlerin yorgunluğuna alternatif, kültür sanat aleminin yükselen yeni ‘hip’ yerlerinden. Bu yıl 23. kez düzenlenen genç Vilnius Film Festivali ise bizim İstanbul Film Festivali’nin iki haftalık eski süresine nazire yaparcasına kente hem sinematek hizmeti veren hem de en yeni filmleri seyirciye ulaştırma misyonunu üstlenen bir etkinlik olarak dünyanın sinemacısını ağırlıyor. 30 Mart Cuma akşamı düzenlenecek olan ödül töreninden sonraki kapanış filmi ise Litvanya’nın el değmemiş son ağaçlık alanlarını, henüz kimselere peşkeş çekilmemiş doğadan bir parçayı itinayla resmeden “Sengire”. Festivalde “Soldiers. A Story From Ferentary” veya Abbas Kiyorastami’nin vesayet filmi “24 Frames” gibi bu ayki bizim ‘sinema baharımız’ İstanbul’da gösterilecek filmler var.

Bizden filmler

Nam-ı diğer Kino Pavasaris yani Sinema Baharı olarak anılan etkinlikte bu yıl bizden Michael Önder’in yönettiği, bir nevi isyan günlerinde hal ve ahvalimizi traji komik biçimde göstermeye çalışan “Taksim Hold’em” adlı filmi “Avrupa İlk Filmler” yarışmasında. Uzunu kısası bu yıl yaklaşık 130 filmin yer aldığı festivalde ayrıca bizden Miraç Atabey’in yönettiği, bir cenazenin ardında kalanların hesaplaştığı kısa film “Bahçe” var. Litvanya filmleri arasında ise “100 Yıl Birlikte” (100 Metu Karu) adlı belgesel öne çıkıyor. Ne de olsa çalkantılı bir coğrafyanın içinde, Nazi ve Rus işgalleri zincirinde yaşanan yüzyıllık tarihin özetini çıkarmak, bunu da yaşlanmış insan yüzlerinde, yaşanmışlıklarında tespit etmeye çalışmak önemli. Son dönemin en konuşulan filmlerinden birisine imza atan “Florida Project”in Vilnius’a konuk olan inanılmaz yetenekli ve mütevazı yönetmeni Sean Baker’in dediği gibi kamerayı kendimize odaklamamız yeterli bir şeyleri hissetmek için, “Hakikat üzerimizden akıyor”. Festivalin “Ustalar” bölümünde anılan istisna Jean Vigo’nun filmleri arasında isyan, özgürlük ve daha iyi bir yaşam ihtimalini anlatan “Hal ve Gidiş Sıfır” da gösteriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler