2018 Halit Çelenk Ödülü’nü Öngel ve Demir paylaştı

Halit Çelenk’in hukuk mücadelesi ve eserleri doğrultusunda, toplumsal ilişkiler ile hukuk arasında bağlantı kuran yayın, tez veya diğer eserlerin üretilmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan “4.Halit Çelenk Hukuk Ödülleri” ölüm yıldönümü olan 5 Mayıs Cumartesi günü Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi.

Yayınlanma: 06.05.2018 - 01:07
Abone Ol google-news

Halit Çelenk’in hukuk mücadelesi ve eserleri doğrultusunda, toplumsal ilişkiler ile hukuk arasında bağlantı kuran yayın, tez veya diğer eserlerin üretilmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan “4.Halit Çelenk Hukuk Ödülleri” ölüm yıldönümü olan 5 Mayıs Cumartesi günü Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi.

Saygı duruşuyla başlayan, eşi Av. Şekibe Çelenk’in katıldığı törenin açış konuşmalarını TBB Başkan Yardımcısı Av.Hüseyin Özbek ve seçici ve düzenleyici kurul üyeleri Prof. Dr. Korkut Boratav ile Av. Özlem Şen Abay yaptı. Özbek, “Herkesin yaşamını adalete adamış Halit Çelenk’in mücadelesinden öğreneceği çok şey var.” diyerek ustasını saygıyla andı. Boratav, tarihsel arka plan içinde Halit Çelenk’in sosyalist kimliğinin hukukçuluğuna nasıl damga vurduğunu, asıl önceliğinin insan hakları, evrensel hukuk ilkeleri, eziyet çekenin yanı olduğunu anlatarak, “60 yıllı aşkın mücadelesinin, hukuk yoksa demokrasi olamaz, demokrasi de yoksa sosyalizm olamazın sentezini hayata geçirmek olduğunu düşünüyorum. Bu sentez nihai aşamasında sınırsız demokrasidir” diyerek bu anlamda Halit Çelenk’i saf kan bir komünist olarak gördüğünü ileri sürdü.

Abay ise, Halit Çelenk Hukuk Ödülü’nün geçen yıldan beri “birincilik” ve “akademik destek” olmak üzere iki kategoride verildiğini açıklayarak, ödül gerekçelerini okudu. Seçici Kurul Özel Ödülü “OHAL KHK’lerinin Yasal Mevzuat Üzerindeki Etkileri” konulu raporun, KHK ile akademiden uzaklaştırılmış olan. yazarları İsmet Akça, Süreyya Algül, Hülya Dinçer, Erhan Keleşoğlu, Barış Alp Özden’e verildi.

Sırtımı koca çınara dayayarak yazıyorum

Birincilik ödülünü Mehmet Murat Öngel ve Av. Özge Demir paylaştı. Öngel, “Anayasa’nın Eksiksiz, Tastamam Uygulanması: Türkiye İşçl Partisi’nin Anayasa Mahkemesi’nde Açtığı İptal Davaları(1963 – 1971) konulu makalesi ile ödülünü Av. Erşen Sansal’ın elinden aldı. Öngel, “Günümüzün dinci, gerici neo liberalizmine karşı TİP geleneğini hatırlamanın önemi bugün çok daha büyük” diyerek tezine destek olan hoca ve arkadaşlarına teşekkür etti.

“Uygulamada Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu” konulu makalesi ile birinciliği paylaşan Özge Demir’in  ödülünü Boratav, “Konu devam ediyor, üzerinde çalışmayı sürdürün” diyerek verdi. Halit Çelenk’e baktığında, hem emekten yana hukuki ve siyasi mücadele, hem de cezaevlerinde, mahkeme salonlarında verdiği teorik ve pratik mücadele ile koca bir gelenek yaratmış, çok okuyan ve yazan bir çınar gördüğünü söyleyen Demir ,”Sırtımı bu koca çınara dayayarak karanlığı görüyorum, değiştirmek için yazıyor ve savunmanlık yapıyorum. Sabahattin Ali haklı: ya çıldıracaktık, ya bu dünyaya hükmedecektik…  Biz dünyaya hükmedeceğiz” diyerek ödülü, “Türkiye’nin güzel günlerini kuracak, dünyaya hükmedecek işçi sınıfı için” kabul etti.

Yöntemiyle ve Duruşuyla Pusulamız Halit Çelenk

Geçen yıl başlatılan “Akademik Destek Ödülleri” ni ise, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu Kapsamında Direnme Suçu” konulu yüksek lisans tezi ile Irmak Erdoğan; “Türk Hukukunda Kolektif Sosyal Haklar: 1961 Anayasası’ndan 1982’ye Sendikal Haklar” konulu yüksek lisans tezi ile Işıl Nur Kurnaz; “Hegemonyanın Harcı: AKP Döneminde İnşaata Dayalı Birikim” konulu doktora tezi Melih Yeşilbağ; “Vergi, Sınıf ve İsyan: 16 -18. Yüzyıllarda İngiltere, Fransa ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Vergi İsyanları” konulu doktora tezi ile Zeynep Ağdemir seçici kurul üyelerinin elinden aldılar. Yöntemi ve duruşuyla pusulamız Halit Çelenk diyerek, adıyla anılan ödüle lâyık görülmekten duydukları onuru ifade ettiler.

Çelenk ailesi adına konuşan kızı Serpil Çelenk Güvenç, Halit Çelenk’in 1950’lerde başlayan ve 2011’de sonlanan yarım asrı aşkın, mahkemedeki yerinin değiştiği, sanıklığı da geçtiği mücadelesini nedenleri ile özetledi. Güvenç, “Neredeyse her anı mücadeleyle geçen bu yaşam yedi yıl önce, savunmanlığını yaptığı ve idamlarında bulunduğu Denizlerin asıldığı güne saatler kala son buldu. Ama Halit Çelenk mücadele etmeye devam ediyor hala” diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Törende, “Halit Çelenk’ten Nâzım Hikmet Şiirleri” adlı video gösterildi ve tiyatro sanatçıları Berin Ötenel ile Rüştü Asyalı Çelenk'in sevdiği şiirlerden bir demet sundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler