Mimarlık Müzesi açıldı

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, ‘Mimarlık Müzesi’ne dönüştürüldü. Bina, hem Mimarlar Odası olarak işlevine devam edecek hem de Mimarlık Müzesi olarak ziyaretçilerle buluşacak.

Yayınlanma: 03.06.2018 - 21:24
Abone Ol google-news

Karaköy’deki TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, aynı zamanda “Mimarlık Müzesi” olarak ziyaretçilerle buluşuyor. Bina, hem Mimarlar Odası olarak işlevine devam edecek hem de Mimarlık Müzesi olarak ziyaretçilerle buluşacak.

Mimarlık Müzesi hafta içi 09.00 - 18.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul edecek. Müzede, Emin Onat’ın son yapısı “Devres İşhanı -İstanbul Gümüşsuyu 1961”, Mahmud Şevket Paşa Türbesi (1909) ve Emin Onat’ın Moda’daki evi maket olarak yer alıyor. Sergide, mimarlık dünyasına ait ilginç notlar ve detaylar da yakalanabiliyor: “İstanbul Devlet Güzel Akademisi’nin bir özelliği de hoca ve öğrencilerin beyaz çalışma gömleği giymeleriydi.”

Mimari kitaplar ve dergilerin yanı sıra mimar ve karikatürist Güngör Kabakçıoğlu’nun “Portreler” kitabıdan mimar, yazar Aydın Boysan ile Oktay Ekinci’ni karikatürleri de eşlik ediyor müzeye. Mimar Mustafa İzberk’in hazırladığı “İzberk Belleği” de müzede dikkat çeken çalışmalardan. İzberk Belleği’nde Cumhuriyet gazeteside yayımlanan mimarlık ve kent haberlerinden oluşan yüzlerce kupür yer alıyor. Ayrıca, Kent Filmleri Festivali’nde gösterilen filmler de müze etkinlikleri kapsamında seyirciyle buluşacak. Müzenin koordinatörü Bülend Tuna, müzenin zamanla büyüyeceğini vurguluyor. Tuna, özellikle kıdemli mimarların arşivindeki malzemeleri müzede değerlendirmek istediklerini söylüyor: “Araştırmacıların dikkatini müzeye çekmek istiyoruz. Kendi binamızda elimizdeki malzemeleri derleyerek müzeyi oluşturmaya başladık. Her yıl farklı içeriklerle zenginleştireceğiz.” Müze etkinlikleri kapsamında panel ve çalıştaylar da yapılacak.

Pergelden gönyeye...

Birinci kata yayılan müzede mimarların araç gereçleri de yer alıyor: Günhan Danışman Arşivi’nden rapido seti, mürekkep, teknik çizim kalemi, kumpas, bileyici, şeritmetre; Mustafa İzberk Arşivi’nden pergel, yazı şablonu, ataç; Önol Soner Arşivi’nden graphos kalem, gönye, şablon, yazı şablonu; İlhan Gülgeç Arşivi’nden açı ölçer, paralel çizgi cetveli; Müberra Taştekin Arşivi’nden tefriş şablonu, model cetveli, sürgülü hesap cetveli, pistole, rapidomat dolmakalemler, graphos kalem, keçe uçlu marker, rapido silgisi; Cengiz Bektaş Arşivi’nden planimetre, nivo dürbünü, pantograf; Menmet Emin Çevik’in Arşivi’nden harita mesafe okuma ruleti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler