‘Tüm zamanların zümrüdü’

Çolpan İlhan, sanatçı dostları, ailesi ve yakınları tarafından sonsuzluğa uğurlandı.

Yayınlanma: 27.07.2014 - 22:22
Abone Ol google-news

Geçirdiği kalp krizi sonucu 78 yaşında hayatını kaybeden tiyatro ve sinema sanatçısı Çolpan İlhan için dün Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlendi. Törenin ardından İlhan’ın cenazesi, Teşvikiye Camisi’nde kılınan namaz sonrasında, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda eşi Sadri Alışık’ın yanına defnedildi.

Törenlere oğlu Kerem Alışık, torunu Sadri Alışık’ın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Yıldız Kenter, Türkan Şoray, Genco Erkal, Müjdat Gezen, Türker İnanoğlu, Atilla Dorsay, Ahmet Leventoğlu, Mehmet Aslantuğ, Ali Sunalgibi sanat dünyasından birçok isim ile yakınları ve sevenleri katıldı.

ÇOLPAN İLHAN'A SON VEDA-FOTO GALERİ

Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki törende, saygı duruşunun ardından, Çolpan İlhan’ın sanat yaşamının anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi sergilendi. Törende bir konuşma yapan Türker İnanoğlu, “Çolpan İlhan ile aynı yıl doğduk. İlhan’ın sinemaya girdiği yıl ben de reji asistanı olarak sinemaya adım attım. Aramızda böyle bir kader bağı vardı. 1959’da ‘Yalnızlar Rıhtımı’nda o baş yıldız, ben de reji asistanı olarak beraber çalışma imkanı bulduk. Kendisi anlatılamayacak kadar zarif, hoş, fevkalade bilgi birikimi olan bir insandı” dedi.

Ailesi adına bir konuşma yapan kuzeni Solmaz İlhan ise Çolpan İlhan ile beraber büyüdüklerini belirterek, “

r şeytan onu aramızda almadı. Bütün kaybettiklerimizin mevcut olduklarını ve bilhassa bugüne kadar yaptıklarıyla her gün beraber olacağımıza inanıyorum. Eserleriyle, yaptıklarıyla onlar hiçbir yere gitmediler. Onu hep anacağız” diye konuştu.

Tören boyunca gözyaşlarına boğulan oğlu Kerem Alışık da, “Hem aileye hem sanata mal olmuş tüm zamanların zümrütü. Birçok kadına yön, model, örnek olan; asaleti, zarafeti, mücadeleci ve savaşçı ruhuyla, fedakarlığı üstünde toplamış anamız, hocamız, ustamız, herkesin Çolpan İlhan'ını kaybettik. Helallik vereceğiz ama aslında onun bizden alacaklarını helal etmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Çolpan İlhan'ın cenazesinde helallik krizi

ÇOLPAN İLHAN İÇİN NE DEDİLER

‘Şimdi bir melek...’

Kültür Servisi- Çolpan İlhan’ın Teşvikiye Camisi’ndeki cenaze töreni sanat ve siyaset dünyasından isimleri buluşturdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Bir sanatçıya duyduğumuz saygıyı, keşke o hayattayken dile getirebilsek. Onu hayattayken övebilsek” derken, İlhan’ın her zaman saygıyla anılacağını belirtti.

Kemal Kılıçdaroğlu: Çolpan İlhan türk sinemasının yetiştirdiği saygın insanlarından birisi. Bugün Recep Uğurlu'nun çok güzel bir yazısı var. Karşıyaka'dan vapura binip elinde bir kavanoz reçelle Kandilli Kız Lisesi'ne gelişini anlatıyor. O öyküye baktığınız zaman hangi koşullarda okuduğunu hangi koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini görüyoruz. Bir sanatçıya duyduğumuz saygıyı o yaşamdayken keşke dile getirebilsek. Onu hayattayken övebilsek. Bizde şöyle bir gelenek var. Sanatçı yaşamını yitirdikten sonra onunla ilgili güzel şeyler söylüyoruz. Umarım bunu değiştiririz.

Erhan Yazıcıoğlu: Sinemanın, tiyatronun 100. yılı. Öyle anı biriktiren bir insandı ki. Bize aktaracağı, paylaşacağı çok şey vardı. 100. yıl kutlamalarında ona çok şey danışacaktım. Tam anlamıyla bir Cumhuriyet kadınıydı. Cumhuriyetin gülen yüzüydü. Zarafet dolu bir kadındı. Yeşilçamda bütün starlar kendisini başkasına konuştururken o kendini hep kendi seslendirirdi.

Türkan Şoray: Çok yakın bir dostumdu. Bir dost olarak çok büyük bir kayıp. Sanatçılığı Türk sinemasına damga vurmuş bir insandı. Zarafeti, inceliği, dostluğu bambaşka biriydi. Bütün sırlarımı paylaşırdım. Dert ortağımdı. Hayatımda bir boşluk olacak. Türk sanatı adına da bir boşluk. Şimdi bir melek. Onsuz hayatımız eksik olacak.

Yıldız Kenter: Çok yönlü bir sanatçıydı. Pek çok oyunumda bana harikulade kostümler dikti. Beraber sahnede oynadık. Ölümü çok erken.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler