Kürtler 'tek' cephede

Kürtler, Suriye'den, Irak'tan, Kandil'den ve İran'dan gelip IŞİD'e karşı savaşıyorlar.

Yayınlanma: 06.08.2014 - 22:31
Abone Ol google-news

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) katliam girişimleri Irak’ta daha önce gürülmemiş ittifakları ve geniş bir Kürt cephesi yarattı. Ezidi Kürt, Sünni Kürt, Türkmen ve Arapların yaşamlarının tehdit altında olduğu Sincar’da (Şengal) IŞİD’e karşı mücadele eden peşmerge birliklerine, hem bölgedeki diğer Kürt örgütlerinden hem de merkezi Irak hükümetine bağlı ordudan destek geliyor. Merkezi hükümet, IŞİD unsurlarını uzun menzilli toplar ve hava akınlarıyla vuruyor. Irak Ulusal Bilgi Merkezi’nin verdiği bilgiye göre, Irak Hava Kuvvetleri’nin Ninova ve Sincar çevresinde IŞİD terör grubuna yapmış olduğu bombalama sonucu 280’den fazla ölü ve yaralı var.

PKK’nin Sincar’daki (Şengal) çatışmalarda peşmergeye destek vermek üzere, otobüslerle militanlarını Kandil’den bölgeye göndermesinin ardından, başka Kürt örgütleri de silahlı güçlerini peşmergenin emrine tahsis etti. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ndeki son seçimlerden güçlenerek çıkan ve bölgenin güçlenen siyasi partilerinden biri olan Goran (Değişim) Hareketi de silahlı birliklerini bölgeye gönderdi. Goran Hareketi Güvenlik Güçleri sözcüsü korgeneral Bemo Arif, Kürdistan Bölgesi Genel Asayiş Komutanlığı’nın önerisi üzerine Goran Hareketi’ne bağlı güvenlik güçleri ve koruma timlerinin savaş cephesine gönderilmesini kararlaştırdıklarını belirtti. Arif, “Güvenlik güçlerimiz ve koruma timlerimiz tüm savaş cephelerinde peşmergelerle omuz omuza IŞİD terörüne karşı mücadele edecek ve Kürdistan topraklarını savunacaktır” dedi.

İran’dan da Kürdistan Özgürlük Partisi’nin (PAK) 200 kişilik bir silahlı gücünü Sincar’a gönderdiği belirtildi. Peşmerge de sıcak cepheyi genişletiyor. ABD’den istedikleri silah desteğinin ulaştığını belirten peşmergeler, Sincar ve Zumar bölgelerinde IŞİD’in etkisizleştirildiğini ifade etti. Ancak buranın kontrolünün tam olarak peşmergeye geçip geçmediği yönünde resmi bir açıklama yapılmadı. IŞİD ile peşmerge arasında Erbil’in 45 kilometre kuzeybatısındaki çatışmalar sürerken, Musul ve çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandığı ifade edildi. Peşmergelerin, Musul’un kuzeydoğusundaki Kahire semtini top ateşine tuttuktan sonra bölgeye operasyon düzenlediği, Kahire semtinde stratejik bazı noktaların ele geçirildiği ifade edildi. Kürt yetkililer, peşmerge güçlerinin IŞİD’e ait çok sayıda aracı imha ettiğini de söyledi. IŞİD’in 32 Türk şoförü kaçırdığı Musul’un Gayere bölgesi ile Mahmur ilçesi Giver kasabasına bağlı Koşefi köyü yakınlarında peşmerge güçleri ve IŞİD militanları arasında şiddetli çatışma yaşandığı, 16 IŞİD militanın öldürüldüğü ifade edildi. Bölgede görevli bir peşmerge komutanı, IŞİD’in çok sayıda silah, mühimmat ve aracını bırakarak geri çekildiğini bildirdi. IŞİD militanlarının önceki akşam saatlerinde Mahmur’a yönelik saldırılarının da püskürtüldüğü ifade edildi.

 

PAK da katıldı

İran'dan da Kürdistan Özgürlük Partisi'nin (PAK) 200 kişilik bir silahlı gücünü Sincar'a gönderdiği belirtildi. ABD'den istedikleri silah desteğinin ulaştığını belirten peşmergeler, Sincar ve Zumar bölgelerinde IŞİD'in etkisizleştirildiğini ifade etti. IŞİD ile peşmerge arasında Erbil'in 45 kilometre kuzeybatısındaki çatışmalar sürerken, Musul ve çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandığı ifade edildi. Peşmergelerin, Musul'un kuzeydoğusundaki Kahire semtinin top ateşine tuttuktan sonra bölgeye operasyon düzenlediği, Kahire semtinde stratejik bazı noktaların ele geçirildiği ifade edildi. Kürt yetkililer, peşmerge güçlerinin IŞİD'e ait çok sayıda aracı imha ettiğini de söyledi. IŞİD'in 32 Türk şoförü kaçırdığı Musul'un Gayere bölgesi ile Mahmur ilçesi Giver kasabasına bağlı Koşefi köyü yakınlarında peşmerge güçleri ve IŞİD militanları arasında şiddetli çatışma yaşandığı, 16 IŞİD militanın öldürüldüğü ifade edildi. Bölgede görevli bir peşmerge komutanı, IŞİD'in çok sayıda silah, mühimmat ve aracını bırakarak geri çekildiği Mahmur'a yönelik saldırılarının da püskürtüldüğü ifade edildi.

 

Olan yine çocuklara oldu

IŞİD’in saldırılarıyla birlikte Türkmen ve Ezidilerin yaşadığı Sincar (Şengal) ilçesi ve çevresindeki 40 köyden kaçan yaklaşık 10 bin kişinin Sincar (Şengal) dağındaki bekleyişi sürüyor. IŞİD militanları dağa çıkan tek yolu zorlayarak katliam yapmayı planlıyor. Ancak Türkmenlerin direnişi, Peşmerge ve diğer Kürt güçlerinin varlığı buna engel oluyor. Dağın zirvesinde sağlıksız koşullarda bekleyenlere karadan insani yardım ulaştırılması IŞİD varlığı nedeniyle mümkün olmadığından Irak Merkezi Hükümeti tarafından buradakilere uçak ve helikopterlerle insani yardımlar ulaştırılıyor. Bu şekilde yaklaşık 30 ton ihtiyaç malzemesinin havadan ulaştırıldığı bildiriliyor. Dağın zirvesindeki olumsuz yaşam koşulları özellikle çocukların yaşamını tehdit ediyor. Dün de en az 10 çocuğun daha susuzluktan yaşamını yitirdiği ifade ediliyor.

Irak’ın orta kesiminde Şii Türkmenlerin çoğunlukta bulunduğu Duzhurmatu ve Sileman Beg sınırına düşen Amirli köyünde, Türkmenler ile IŞİD üyeleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bölgeden edinilen bilgilere göre, 3 gündür süren çatışmalarda 150 IŞİD üyesi öldürüldü. Yerel kaynaklar IŞİD üyelerinin bölgede kalan cenazelerini geri almak için defalarca saldırdığını ancak Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının desteği ile saldırıların püskürtüldüğünü belirtti. Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu’ndaki Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, “Amirli 40 gündür IŞİD tarafından kuşatılmış durumda. 10 bin Türkmen orada mahsur. BM Ezidiler için 1 günde karar aldı ama Türkmenler için ne BM ne Türkiye harekete geçiyor. Peşmerge Sincar’dan 1 günde ayrıldı, Irak ordusu Musul’dan birkaç saat içinde kaçtı fakat orada bir avuç Türkmen yaklaşık 2 aydır direniyor ve dünya buna sessiz kalıyor” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler