Kutuplaştıkça salaklaşıyoruz galiba

Alper İzbul

Yayınlanma: 26.08.2019 - 10:54
Abone Ol google-news

Hepimiz biliyoruz ki Türkiye yaklaşık son 20 yılda hiç olmadığı kadar kutuplaştı. Daha doğrusu siyasi bazı liderler tarafından bu kutuplaşma için elden gelen her şey yapıldı. Bu siyasi liderlerin isimlerini vermiyorum çünkü onlar kendini bilir. Ama en garip kutuplaşma konularından biri, hem de hiçbir siyasi lider ya da kanaat önderi tetiklemediği halde “yazcılar” ve “kışçılar” olarak özellikle sosyal medyada kendini gösterdi. İnsanlar kimi zaman şaka yollu kimi zaman ise ciddi ciddi “yazcılar” ve “kışçılar” olarak ikiye ayrıldılar... Mevsime göre yazcılar kışçılara, kışçılar yazcılara laf sokma yarışına bile girdiler.

Tercihin olur da...

Arkadaş, siyasi, kültürel, dini konularda falan kutuplaşma hiç hoş olmasa da bir ölçüde anlaşılır bir şey. Ama müdahale edemediğin (küresel ısınmayı dışarıda tutalım) mevsim döngüsünde taraf olmak da ne? “Yaz gelmişmiş, şimdi deniz, kum, güneş zamanıymış, kışçılar online mıymış?” Ya da “Havalar iyice soğumuş, hadi sıkıyorsa denize girsinmiş yazcılar.” Ömrümde böyle salakça bir şey görmedim. Elbette insanın tercih ettiği bir mevsim vardır. Mesela ben sıcaktan çok hoşlanmadığım için tercihim kış ve erken bahar aylarıdır. Kimi de sıcak sever, yazı tercih eder. Tabii ki özellikle kış ve yaz mevsimlerinin getirdiği avantajlar ve dezavantajlar da var. Eğer fakirsen yazın da dezavantajlısın, kışın da. Kışın ısınma masrafı önemli bir gider olduğu için bunu en düşükte tutmaya çalışırsın. Eğer evin doğalgazlıysa kombiyi kısıkta yakar, evin içinde kazaklarla, hırkalarla, battaniyelerle oturursun. Yazın da klima fakir için pahalı bir şey olduğundan teknik olarak ancak klimalı belediye otobüslerine, metroya binerek ya da bazı dükkânlara girerek serinlemeyi benimsersin. Eve bir vantilatör alabildiysen de bir ölçüde yazın getirdiği sıkıntıdan kurtulursun. Yalnız aşırı sıcaklarda vantilatör, ki ben kendisine “Klimettin” adını verdim, bildiğin sıcak üflüyor. Ama toplu taşıma kesin çözüm getirebiliyor. Mesela ben geçen gün aşırı sıcak bir havada işe gitmek üzere bindiğim metronun serinliğinin verdiği keyif yüzünden iki durak fazla gittim ve indiğim yerden tekrar binip geri döndüm. Neyse...

Benim tarafım belli

Sonuçta bunun bir kutuplaşma sebebi yapılmasını anlamak mümkün değil. Tabii, son 20 senedir kutuplaştırma adına yapılanlar, kullanılan söylemler herkesi öyle bir sardı ki, konu ne olursa olsun taraf olmak hem de fanatikçesine taraf olmak artık benliğimize işledi diye açıklayabiliriz sanırım durumu. Konu ne olursa olsun kutuplaşmazsak, taraf olmazsak rahat edemiyoruz. Ülkeyi ne hale getirdiler, neredeyse yazsevenler ve kışsevenler olarak sosyal medya üzerinden anlaşıp bir yerde kozlarımızı paylaşacağız. Böyle bir durum olursa ben kışçıların yanında yer alacağım. O nedenle yazcı arkadaşlardan şimdiden özür dilerim.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler