Laik eğitim, demokratik ülke

Eğitim Sen, Ankara’da miting yaptı, ‘O paralar Saray’ın değil halkın bütçesi’ dedi. Yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen mitinge KESK, DİSK Emekli-Sen, TÖB-DER, Öv-Der, Veli-Der, HDP, EMEP ve ÖDP destek verdi. Avrupa genelinde 11 milyondan fazla öğretmeni temsil eden Avrupa Eğitim Sendikaları Komitesi’nin (ETUCE) mitinge yolladığı destek mesajında, “Türkiye’deki öğretmenlerin ve öğrencilerin yanındayız” denildi.

Yayınlanma: 24.11.2019 - 02:00
Laik eğitim, demokratik ülke
Abone Ol google-news

24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde Eğitim Sen üyesi öğretmenler seslerini Milli Eğitim Bakanlığı’na duyurmak için Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya geldi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara’da Türkiye Öğretmenler Kupası Voleybol Erkekler Finali’nin ilk servisini kullanırken, binlerce Eğitim Sen üyesi 2 kilometre uzaklıktaki Tandoğan Meydanı’nda “Haklarımız, geleceğimiz ve öğrencilerimizin eğitim hakkı için” sloganı ile bir araya geldi. 

Ankara Valiliği’ne 20 gün önce yapılan başvuruya karşın Eğitim Sen’e son gün miting izni verildiği öğrenildi. 

MALİYET MESELESİ

Mitingde öğretmenlere seslenen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, MEB’in 2020 bütçesi, KHK ile ihraç edilen öğretmen ve akademisyenler, eğitimcilerin özlük hakları konularında tepkilerini dile getirdi. Aydoğan, “KHK’ler ile ihraç edilen, okullarından, kürsülerinden, öğrencilerinden kopartılan arkadaşlarımızın yüreğini yüreğimizde hissetmeye, mücadele ile dayanışma ile son arkadaşımız da geri dönünceye kadar mücadele etmenin tarihini yazmaya devam ediyoruz” dedi. Öğretmen intiharlarına dikkat çeken Aydoğan, “Bütçe görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanı diyor ki, ‘Mesele maliyet meselesi’. Meclis’te görüşülen bütçe iktidarın değil, Saray’ın değil, halkın, eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerimizin bütçesi. Ataması yapılmayan meslektaşlarımızın umutları, okulsuz, öğretmensiz bırakılan öğrencilerimizin hayalleri ‘maliyet’ meselesi yapılamaz” diye konuştu. 

‘KARANLIĞI DAYATIYORLAR’

Laik ve bilimsel eğitimin yok edildiğini vurgulayan Aydoğan, “Okullarda zorunlu mescit uygulamalarıyla, zorunlu imam hatipleştirme politikalarıyla, 80 darbecilerinin dayattığı zorunlu din dersleri ile birlikte seçmeli adı altında din derslerini de fiilen zorunlu hale getirmeleriyle laik eğitim, bilimsel eğitim yok edildi. Karanlığı dayatanlara inat laikliği, savaş çığırtkanlarına inat barışı, eşit, özgür, demokratik bir Cumhuriyeti birlikte kazanacağız. Birlikte mücadele etmekten de umut, etmekten de birlikte haykırmaktan da vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. 

KHK EYLEMİNE ENGEL

KHK ile ihraç edilen sağlık memuru Mahmut Konuk’un alana “Direnişte 1001’inci gün” yazılı bildiri ile girmesinin polis tarafından engellenmesi gerginlik yarattı. 

Yaklaşık yarım saat süren görüşmelerin ardından Konuk’un, 25 Kasım’da Ankara Numune Hastanesi önünde yapacağı eyleme ilişkin çağrısının yer aldığı bildirilerin “yasadışı” olduğunu belirten polis amirleri, Konuk’u alandan çıkarmak istedi. Konuk, yaşanılan arbedenin ardından Eğitim Sen üyeleri ve HDP’li milletvekillerinin araya girmesiyle alana alındı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler