Mahçupyan’a ‘soykırım’ cezası

Başbakanlık, “Ermenilere yapılanlara soykırım dememek imkânsız” diyen Başdanışman Etyen Mahçupyan’ın görevinin son bulduğunu açıkladı. Mahçupyan, Bakan Bozkır’ın “Türk vatandaşına yakışmamıştır” sözlerine, “Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım” diye yanıt verdi.

Yayınlanma: 17.04.2015 - 06:43
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başdanışmanı olarak görev yapan Etyen Mahçupyan’ın, son olarak, “1915’te Ermenilere yapılanlara soykırım dememek imkansız” sözlerinin ardından resmi görevinin son bulduğu Başbakanlık tarafından açıklandı.

Mahçupyan’ın önceki gün yaptığı “Bosna ve Afrika’da yaşananların soykırım olduğu kabul edilirken 1915’te Ermenilere yapılanlara soykırım dememek imkânsız” sözlerine önce AB Bakanı Volkan Bozkır tepki gösterdi. Bozkır, CNNTürk’te katıldığı bir programda, “Şahsını bağlayacak bir demeç olarak düşünüyorum. Başbakan Başdanışmanı olarak bu açıklamayı yapması doğru olmaz, şahsını bağlar. Bir Türk vatandaşına yakışmamıştır” dedi.

Ardından da Mahçupyan’ın “yaş haddi”nden emekli olduğu için resmi görevinin son bulduğu haberleri basına yansıdı. Cumhuriyet’in sorularına yanıtlayan Mahçupyan, önce Bozkır’ın sözlerine yanıt verdi ve resmi görevinin son bulduğunu ancak fiili görevinin devam ettiğini söyledi:

“Ben Volkan Bozkır’ı kınamıyorum. Tabii ki kendi şahsi düşüncelerim. Benim konumum siyasi değil. Tepkisini anlıyorum ama ben Türk değil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım”

Mahçupyan, “aykırı açıklamalarınız nedeniyle Cumhurbaşkanı veya Başbakan tarafından uyarıldınız mı” sorusuna da “Doğrudan eleştiri almadım. Ben AKP’de bir sürü farklılıkların içinde bir farklılığım. Sadece danışmanlık yapıyorum ve Başbakanın birçok danışmanı var ve birçoğu da benim fikrime sahip olmayabilir. Dolayısıyla bir danışmanın görüşü başbakanı bağlamaz, AKP’yi de bağlamaz, danışmanın fikridir. Benim fikrim de şimdi oluşmadı; 20 yıldır yazıyorum zaten, fikrim birdenbire değişecek de değil” yanıtını verdi. Mahçupyan AKP içerisinde kendisi gibi düşünenler olduğu kadar zıt düşüncelerde insanların da bulunduğuna işaret etti.

Mahçupyan, 65 yaş nedeniyle sistem tarafından otomatikman emekli edildiğini belirtirken, “Görevim fahri olarak devam ediyor. Artık 65 yaşımı doldurduğum için artık devlet memuru olamayorum. Yani artık bu işi resmi olarak yapamam ama fahri olarak yapıyorum. İhtiyacımız yok denene kadar da yapacağım” dedi.

Resmen duyuruldu

Başbakanlık kaynakları ise Mahçupyan’ın danışmanlık görevinin son bulduğunu duyurdu:

“Mahçupyan, emekliliği nedeniyle artık Başbakan Davutoğlu’nun resmi Başdanışmanı değildir. Ancak kendisi Başdanışman olmadan önce nasıl Başbakanımız tarafından fikirlerine önem verilen bir aydın ise bundan sonra da kendisinden, fikirlerinden birçok başka isimden olduğu gibi bu çerçevede, Sayın Başbakanımız yararlanabilir, yararlanacaktır...”

Aykırı bir başdanışman     

Mahçupyan, daha önce de verdiği demeçlerle tartışmalı isimlerden biri haline gelmişti. “AKP tabanının yüzde 70’inin yolsuzluklara inandığını” dile getiren Mahçupyan, zaten AKP içinde olmasını Davutoğlu ve Erdoğan’ın şahsiyetlerine değil, siyasete duyduğu meraka bağlamış, Kılıçdaroğlu da davet etse gidebileceğini söylemişti. Mahçupyan, Erdoğan’ın çok istediği “başkanlık sistemi” için ise “Denetleme mekanizmalarını kurarsanız iyi olur. Ama AK Parti hegemonik bir Başkanlık sistemi kurarsa bunu İslami kesime bile kesinlikle kabul ettiremez” görüşünü dile getirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler