Maliki Türkiye'ye hava sahasını kapattı

Kirli oyun Bağdat’tan döndü, Maliki kapıyı kapattı...

Yayınlanma: 30.11.2013 - 20:06
Abone Ol google-news

Bağdat ile arasını düzeltmeye çalışırken Irak Kürdistan Bölgesel Yöntemi Başbakanı Neçirvan Barzani’yi ağarylayan ve 6 tane petrol ve doğalgaz sözleşmesi imzalayan hükümetin oyunu Bağdat’tan döndü. Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Türkiye’den kalkacak özel uçaklara Irak hava sahasını kapattı. Bu karar ilk olarak Kuzey Irak’a gazetecilerle özel bir uçakla gitmeye hazırlanan Genel Energy’e bildirildi. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta kurduğu TAC ile ortak iş yapan Genel Energy’nin ziyaretini iptal etmesinin ardından 2 Aralık’ta Bağdat’a gitmeye hazırlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da ziyareti çıkmaza girdi. Türkiye, gün boyunca Bağdat’ı attığı imzalarla ilgili ikna etmeye çalıştı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çarşamba günü Kuzey Irak Kürdistan Böygesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’yi ağırlaması üzerine Bağdat, görüşme sürerken girişim yapmıştı. Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Dışişleri Bakanlığı’na çağırılmış ve Erdoğan-Barzani görüşmesi devam ederken de Irak Başbakanı Maliki ve danışmanları ile görüşmüştü. Kaymakçı’nın bu görüşmeler sırasında Bağdat yönetimine garanti verdiği ve Türkiye’nin Kuzey Irak yönetimi ile tek taraflı anlaşma yapmasının kendi çıkarlarına da aykırı olacağını belirttiği öğrenildi. Temaslar sırasında Türkiye’nin bağımısız bir Kürt devletini istemeyeceği tezi de ele alındı. Ancak, yapılan bu girişimler Bağdat’ı ikna etmeye yetmedi. Bağdat’ın Irak hava sahasını Türkiye’den özel uçuşlara kapattığı belirtildi.

Bağdat’ı ikna çabası

Taner Yıldız’ın ve Genel Energy’nin ziyaretinin iptal edildiği iddiaları üzerine diplomatitk kaynaklar, dün akşam saatlerinde “Bize Irak tarafından, ‘hava sahamızı kapattık’ diye bir bildirim yapılmadı. Şu anda durumu araştırıyoruz. Biz de Taner Yıldız’ın ziyaretinin iptal edildiği yönünde bir bilgi yok. Eğer doğru ise biz de kendi açıklamamazı yapacağız” dedi. Üst düzey bir yetkili de Dışişleri’ne haberin Genel Energy’nin seferi ile bildirildiğini belirtirken, “Bu bir özel uçağa yönelik tepki mi, hava sahasını kapatma mı, tüm uçuşları kapsıyor mu, yoksa sadece VIP ve özel uçuşlara mı ait henüz bilmiyoruz, bilgi bekliyoruz. Henüz Irak’a sefer yapan Türk şirketlerine bu yönde bir bilgi gelmedi. Seferler iptal edilmedi” dedi. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Kaymakçı gün boyunca Maliki hükümetini ikna etmeye çalıştı.

Taner Yıldız’a ikinci şok!

Geçen yıl da yine aralık ayında Yıldız’ın, petrol ve gaz konferansına katılmak üzere yapacağı Erbil ziyareti, Bağdat yönetiminin son dakika engeline takılmıştı. Irak merkezi hükümeti, uçuş iznini iptal edince Yıldız ve gazetecilerin içinde bulunduğu GAP uçağı Kayseri’ye inmek zorunda kalmıştı. Maliki yönetimi, Yıldız’ın uçağına iniş izni verilmemesine gerekçe olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Bağdat’a haber vermeden Kerkük’e gitmesini göstermişti.

Bakanlık yalanlayamadı

Barzani Erdoğan görüşmesinin ardından Türk tarafı hiçbir açıklama yapmayınca, Bağdat girişmelerini tekrarladı. Büyükelçi Kaymakçı’nın verdiği güvence de yeterli olmadı. Barzanı Türkiye’den ayrıldıktan sonra 6 sözleşmeye imza atıldığı haberleri üzerine Enerji Bakaın Taner Yıldız, yanıt vermemişti. Yıldız, “Sözleşmeler imzalanabilir. Yapılacak sözleşmelerin ana amacı hem Merkezi Irak Hükümeti'nin hem de Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin ihtiyaçlarını karşılayabilecek tarzda olacaktır” demişti.

Dışişleri: Süreç tamamlanmadı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler