Manisa... AKP kan kaybediyor

Öngörüm AKP, CHP ve MHP için 3’er vekillik. HDP zorlarsa 1 vekil çıkartabilir. Tabii trafoyu kediler basmazsa.

Yayınlanma: 14.05.2015 - 22:49
Abone Ol google-news

Arınç’ın esamisi okunmuyor
 
7 Haziran seçimleri öncesinde Manisa’nın “nüfuzlu ağabeyi” Bülent Arınç için “esamesi okunmuyor” desek yeridir. Son eleştirilerinden olsa gerek AKP tabanı omuz silkiyor, “Zaten geçen seçim Bursa’dan adaydı” deyip susuyor. Fakat Manisa’yı “hiç boş bırakmadığı” söylenen Arınç’ın, rivayet o ki, kısa süre önce merkezde vatandaş ziyaretinde çaldığı kapı bile açılmamış. Bu durum aday olamamasına değil, AKP’nin düşüşüne yoruluyor.
 
Spil Dağı’nın eteklerindeki “Şehzadeler şehri”, Ege’nin 1 milyon 359 binle İzmir’den sonra en kalabalık ikinci şehri. 350 bin insan 2 merkez ilçede, kalanı Akhisar, Turgutlu, Salihli gibi nüfusları 150 binleri aşan yoğun göç almış ve gelişmiş sanayi bölgelerinin bulunduğu kalabalık ilçelerde yaşıyor. Geçen yıl 301 kara elmas şehidi verdiğimiz Soma nüfusu yoğun göçle 105 bine çıkmış, Manisa’nın 17 ilçesinden birisi.
 
SAĞ GELENEK
Manisa’da, Ege’nin Demokrat Parti geleneği var, Doğru Yol/ANAP gibi merkez sağın kalelerinden. Yıllardır tercih hep AKP. 2011 seçiminde Manisa’nın 9 sandalyesinden 5’i yüzde 46.9 ile AKP’ye, 3’ü 28.9 ile CHP’ye, ikisi 16.8 ile MHP’ye gitmiş. 2014 yerel seçimlerinde ise büyükşehri Adil Gür’ün kampanyası ve CHP’den ödünç oylarla MHP’li Cengiz Ergün 40.1 ile kazanmış. Ailesi CHP kökenli Ergün CHP-MHP ittifakının açık sembolü. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu ittifak tezahürünü Erdoğan’ın yüzde 46.1’ine karşılık İhsanoğlu’nun yüzde 48.2’nde bulmuş. Gayrıresmi olarak 150 binle ifade edilen Kürt varken, Selahattin Demirtaş yüzde 5.6 çıkartmış.
 
Manisa’yı ilçe ilçe dolaşıp onlarca insanla konuştuk. İşçisi, memuru, çiftçisini yakınıyor, esnaf huzursuz. Herkes “Yetti artık” noktasında. AKP seçmeninin sesi kısık...


 
Turgutlulu 54 yaşındaki eski ilaçlama işçisi Yaşar, “Kendilerini zengin ettiler, alt tabakayı ezdiler. Dini kullandılar. Böyle giderse Türkiye’yi satacaklar” diyor. Kamu yönetimi okumuş dayıoğluna atfen, “Gençlerimiz üniversite okumuş ya boş geziyor yahut tuğla fabrikasında çalışıyorlar” diye anlatıp ekliyor: “Tabii AKP’ye üyeysen sana iş var.” Geçenlerde emeklilik dilekçesini vermiş. SSK 875 TL çıkartmış. “Kira, elektrik, su nasıl karşılanacak” diye soruyor.


 
SARAYCIKLAR...
Manisa’nın merkezinden eski ANAP’lı, oğlu MHP Yunus Emre İlçe Başkanı olan Mehmet Baylan “Biz 70’lerde sağ ile solun vuruştuğunu gördük ama bu halkı bu kadar bölen bir iktidar görmedik” diyor. 84 yaşındaki babasına AKP’liler kahvede “1.4-1.5 milyon emekli maaşını nereden bulacaklar da verecekler” deyince “Saray ve saraycıklar yapmayacaklar, yıkıp size dağıtacaklar” yanıtını vermesini gülerek anlatıyor. MHP’nin AKP ile ittifakına karşı, “Sıkışınca yardım ediyorlar’ diye yakınıyor. “Bülent abi” diye andığı Arınç’ın 8’inde konuşma kararına bozulmuş, “Daha önce söylesin de bilelim” diyor. Erdoğan’ın meydanlara elde Kuran’la çıkmasını sorunca yanıtı, “Çarşıda konuşuyorlar. Çıkıp mitinglerde Kuran’ı gösteriyor. Sonra bakıyorsun Kuran’ı pasta yapmış yemişler” oluyor.

Manisa’nın işçisi, memuru, çiftçisi yakınıyor, esnaf huzursuz.

Kuran’la oynanmaz

KURAN’LA OYNANMAZ
“Tutucu” tabir edilen Kırkağaç’tan Yağmurlu köyünün 20 yıllık muhtarı eski ANAP’lı Halil İbrahim Eskici, şeker ve tüp kuyruklarını hatırlatıyor, “Ne var şimdi, güllük gülistanlık” diyor. AKP sayesinde Bağkur emeklisi olup 670 tl maaş alan diğeri halinden memnun: “Evim var, çocuk yok. Sigara da başka bir şey de içmem.” Çiftçi Mehmet söze dalıyor: “Ben de AKP’ye verdim senelerce ama yetti. Sizin tuzunuz kuru. Mazot olmuş 5 lira. Kendi oğlunun gemiciklerine 1.4. Tarlalarım boş duruyor. Tütünü, pamuğu, pancarı bitirdiler.” Tartışma kızışırken Mehmet amca “Ulan siz Atatürk’ün resimlerini kaldırdınız, Kırkağaç’ta bayrak bırakmadınız” diye söyleniyor. “Kuran’la meydana çıkıp Allah’ın kelamıyla oynanmaz. O herkesin kitabı” sözleri tepki çekince de, “Ben de İmam Hatipliyim” diyor.


 
Akhisarlı 34 yaşındaki Züleyha’nın bir çocuğu var. Eğitimden şikayetçi. “Çocuğumu Akhisar’ın en iyi okuluna gönderiyorum. Ama adam kayırmayla gelmiş kötü öğretmenlerle karşılaşıyoruz” diyor. Züleyha başörtülü, CHP’li adayların ilgisizliğinden şikayetçi. “Allaha şükür Müslümanım ve de Atatürkçüyüm” derken, Erdoğan’ın “dini istismar ettiğini” söylüyor.
 
Soma’da Demokrat Parti’nin gençlik kollarında çalışmış, 90’larda siyaseti bırakmış 75 yaşındaki emekli Yüksel Cülam şimdi Kılıçdaroğlu’nu tutuyor. En çok kömürden dertli. 1160 lira maaş alıyor, “Buralarda hangi dağı eşeleseniz kömür çıkar. 2 ton kömür 860 lira” diyor. Bir kafede oturan iki genç kadına “Kime oy vereceksiniz” diye sorunca “Tabii ki CHP’ye. Soma’da yaşıyoruz..” yanıtını alıyoruz.
 
Kıssadan hisse.. Manisa için öngörüm, AKP, CHP ve MHP için 3’er vekillik. HDP zorlarsa 1 vekil çıkartabilir. Tabii trafoyu kediler basmazsa...
 
‘İmralı’dan görüş almasa Türkiye’de tek lider’
 
Manisa’da kime dokunsak HDP ve Selahattin Demirtaş’a sempati bulduk. “İnandırıcı değil” diyenlerinde bile... MHP’yi destekleyen  Akhisarlı Züleyha, ““Adamın konuşmaları bazen mantıklı geliyor” diyor, HDP’nin barajı geçmesini istiyor. Turgutlulu Yaşar önce “Değiştiler gibi ama zannetmem” diyor, sonra “Mitinglerde PKK bayrağı olmasa oy alır. Ama şu anda barajı geçsinler isterim” diye ekliyor. Oğlu MHP ilçe başkanı olan Mehmet bey, Demirtaş için, “İmralı’dan görüş almasa Türkiye’de lider olarak bir tek onu görürüm” diyor.

Manisa merkez’in Tabane bölgesindeki Bitlis, Siirt kökenli muhafazakar Kürtler ise ayrı telden çalıyor. Ramazan Durmaz, Erdoğan için “Allah uzun ömür versin. Kaç parti lideri varsa çıksın Tayyip gibi Mevlüt okusun bakalım” diyor. Roboski’yi sorunca yanıtı “Biz öldürmeye karşıyız ama öldülerse hata yapmışlardır.” AKP ilçede çalışmış 36 yaşındaki Cüneyt Tamal, “Bu topraklarda dini jargon geçer” görüşünde. Ona göre, “AKP’nin özeleştiriye ihtiyacı var. Ama tehdit algısı ortadan kalktığında.”

HDP il Başkanı Sait Taycı’ya göre Tabane Kürtleri geneli yansıtmıyor. Ama onlarda da belirleyici iki aile bu kez AKP aday listesine alınmadıkları için HDP’yi seçecek. “Siyaseten destekledikleri için değil ama AKP’ye kırmızı kart göstermek için” diyor. Kobani ve Erdoğan’ın söylemleri ile HDP’nin pozitif kampanyasının işleri değiştirdiği görüşünde. “Seni başkan yaptırtmayacağız” sloganı çok tutmuş. Demirtaş için söylenenleri o da gülerek tekrarlıyor: “Bize diyorlar ki büyük lider, keşke HDP’li olmasa, keşke Kürt olmasa..” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler