Mayından etkilenmeyen personel taşıyıcı yok mu?

Zırhlı personel taşıyıcı kullanıyoruz hatta kendimiz üretiyoruz.

Yayınlanma: 15.09.2015 - 06:11
Abone Ol google-news

‘Mayından etkilenmeyen zırhlı personel taşıyıcı yok mu’ sorusu sizler tarafından en çok merak edilen konu oldu. Askeri teknoloji kaynaklarını araştırıp uzmanlara danışınca ortaya çıkan sonuç şöyle: Var, ama olsa da her durumda çözüm olamıyor.

Bizde var mı? Var. Kullanmıyor muyuz? Kullanıyoruz, hatta kendimiz üretiyoruz!

Terörle mücadele kapsamında yerli teknolojiyle geliştirip ürettiğimiz silahların listesini yazmaya kalksam bütün gazeteyi kaplar. Bu konuyla ilgili olarak sizi Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın internet sitesine (www.ssm.gov.tr) yönlendirmek isterim. Göreceksiniz ki, milli askeri teknoloji anlamında, ortak uçak üretiminden (F-16) özgün Türk tasarımı insansız hava aracı (ANKA), silahlı helikopter (ATAK), tank (ALTAY), gemi (TCG-HEYBELİADA, TCG-BÜYÜKADA) yapımına, füze sistemleri imalatına, radar sistemleri ve elektronik sistemler üretimine kadar çok ileri bir noktadayız. Savunma sanayinde dışa bağımlılık yüzde 90’lardan yüzde 50’nin altına inmiş durumda.

Peki o zaman?

Zırhlı muharebe aracı da üretiyoruz, hem de çeşit çeşit...

Genelkurmay Başkanlığı’nda, Savunma Araştırma Dairesi’nde, Proje Subayı olarak askerlik yaptım. Sizin sorunuza cevap bulabilmek amacıyla, konuyu çok iyi bilen bir emekli kurmay albayı aradım. Kendisi şu anda bir üniversitede profesör olduğundan soruya “Hocam bir konu danışacaktım” diye başladım, “Yok mu çaresi” diye bitirdim. Aldığım cevabı aşağıda aynen aktarıyorum, ve bu bilginin ışığında, zaten başka bir soru da -teknolojik anlamda- kalmıyor:

Cevap belli...

“PKK’nin yollarda döşediği patlayıcılardan etkilenen, kısmen veya tamamen imha olan zırhlı araçlar olması şaşırtıcı değildir. Çünkü hiçbir zırhlı araç her türlü ve miktardaki patlayıcıya dayanıklı olarak imal edilemez. Hafif ve ağır (örneğin 7.62 mm, 9 mm, 12.7 mm. (Doçka gibi) silahlara ve anti personel mayınlarına karşı dayanıklı ve korumalı olan zırhlı araçlar anti tank mayınına karşı dayanamaz. Çünkü ona göre tasarlanmamıştır. Her tehdide karşı korumalı bir araç geliştirmek hem ekonomik olmaz, hem de ağırlık, hacim vb. gibi nedenlerle teröre karşı arazide kullanım imkânı olmaz; bir başka ifade ile, anti tank mayınına veya 1000 kg. patlayıcıya dayanıklı bir zırhlı taşıyıcı yapılabilir ama bunu o arazide kullanmak mümkün olmaz.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler