Meclis'te türbanlı gün

Milletvekillerine göre Meclis’te türban ‘mağduriyet yaratmak için yeni oyun’.

Yayınlanma: 30.10.2013 - 19:16
Abone Ol google-news

AKP’li kadın milletvekillerinin Meclis’e bugün “türbanla” gelmeleri beklenirken, “tavır belirlemek” için toplanan CHP grup toplantısında milletvekilleri, AKP’nin “türban üzerinde yeni bir mağduriyet yaratıp, CHP’ye tuzak kurma arayışında olduğu ve asıl hedefin Cumhuriyetin laik niteliği” olduğunda birleşirken, gösterilecek tepki konusunda görüş ayrılığı ortaya çıktı. AKP’li kadın vekillerin türbanla Meclis’e gelme kararı üzerine, günlerdir bu konuda izleyeceği tavrı belirlemeye çalışan CHP’de, dün de Meclis grubu basına kapalı toplandı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin Hasdal Cezaevi’nde kıyılan nikâhında tanık olması nedeniyle toplantıya katılmadı. CHP liderinin bu nedenle toplantıyı iptal etmek istediği, Başkanvekili Muharrem İnce’nin milletvekillerine daha önceden mesaj göndermesi nedeniyle toplantının iptal edilemediği öğrenildi. Ancak grup toplantısının başında ilginç bir gelişme yaşandı. Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun da aralarında bulunduğu “yenilikçi” bir grup milletvekili, grup toplantısı için yeterli sayı sağlanana kadar toplantıya girmedi. Toplantı yeter sayısı sağlandıktan sonra da yenilikçi milletvekili grup toplantısına girdi. Toplantıda milletvekillerinin büyük bölümü, yerel seçim sürecinde sıkışan AKP’nin, bir kez daha “türban” kozunu kullanacağı bunu da CHP’nin “tavrı” üzerinden yapacağı görüşünü dile getirdiler. AKP’li kadın milletvekillerinden bazılarının geçen yıl da hacca gittiğini, 2008’de “hedefimiz kamuda türban” dediği için parti yönetiminin Konya Milletvekili Hüsnü Tuna’yı AKP’nin disipline sevk ettiğine dikkat çeken CHP’liler, AKP’nin “ikiyüzlü” bir tavır sergilediğini belirttiler. Bazı milletvekilleri, AKP’nin, seçimler öncesinde 1999’da Merve Kavakçı’ya dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in gösterdiği tavrı, şimdi CHP’den de beklediği ve bunu seçim meydanlarında kullanacağını dile getirerek, buna fırsat verilmemesi gerektiğini belirttiler. Grupta söz alan milletvekillerinin büyük bölümü, AKP’nin asıl hedefinin “Cumhuriyetinniteliği”ni ortadan kaldırmak olduğu görüşünde birleşirken, Genel Kurul’da gösterilecek tavır konusunda görüş ayrılığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre toplantıda, İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak’ın da aralarında bulunduğu yenilikçi kanat, türbanlı milletvekillerinin “görmezden” gelinmesini önerdiler. Binnaz Toprak, “Türbanlı milletvekili olayı, AKP’nin seçimle bağlantılı getirdiği meseledir. 3 milletvekili gelip girecek, görmemiş gibi yapalım, eylem yapmaya gerek yok” görüşünü savundu. Bu sırada Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Toprak’a “O zaman sen örtün” diye laf attı. Toprak da “Sen örtün” karşılığını verdi.
İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ise türban konusunun bir “özgürlük” sorunu olmadığını belirterek, “Buraya, adım adım işleyerek geldi.
Meclis’te türban, son nokta. Buna izin verirsek, Cumhuriyetin dönüşümü tamamlanmış olur. CHP olarak bizim misyonumuz laikliği savunmak. Eğer laikliğe sahip çıkamayacaksak, dükkânı kapatıp gidelim” dedi. Eskişehir Milletvkili Süheyl Batum ise, “Türbanlı kadınlar geldiğinde, Genel Başkanımız Meclis kürsüsünden, AKP’nin bu ikiyüzlülüğünü ortaya koyan bir açıklama yapsın” isteminde bulundu. CHP yönetimi ise milletvekillerinin “bireysel tepkilerine” izin verilmemesi konusunda sıkı önlem almaya hazırlanıyor. Meclis’te içtüzük ihlali gerekçesiyle
“usul tartışması” açmayı planlayan CHP yönetimi, türbanlı milletvekili konusunda, engelli olmasına karşın, “içtüzük hükmü” olduğu gerekçesiyle pantolon giymesine izin verilmeyen Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey ile Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin konuşarak, partinin tepkisini ortaya koyması benimsendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler