Memur iş bırakıyor

Memur-Sen’in imzaladığı toplusözleşmede enflasyon farkı alamayan kamu emekçileri eylem yapacak.

Yayınlanma: 04.07.2014 - 22:39
Abone Ol google-news

Memur-Sen’in imza attığı toplusözleşme nedeniyle enflasyon farkı alamayan memurlar 15 Temmuz’da iş bırakıyor. Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan toplusözleşme gereği memur maaşlarına net 123 lira zam yapıldı. Ancak toplusözleşmede enflasyon farkı öngörülmedi.

Açıklanan son rakamlar memur maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini ortaya koydu. KESK’e bağlı Büro E m e k ç i l e - ri Sendikası (BES) enflasyon farkının ödenmesi için 15 Temmuz’da iş bırakma kararı aldı. BES, 2014 yılı ilk altı ay enflasyon oranının yüzde 5.70 olarak açıklandığına, 2014 Ocak ayında kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan artışın ise ortalama yüzde 5.64 olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. Daha yılın ilk altı aylık enflasyon oranına göre kamu emekçilerinin 2014 yılı maaş artışlarınınenflasyon oranının altında kaldığına dikkat çeken BES, “Geride daha altı aylık bir süreç olduğunu düşünecek olursak kamu emekçilerini çok daha vahim bir tablonun beklediği ortadadır. Yine kalan altı aylık sürede kamu emekçilerine enflasyon farkı verilmez ise 2015’te verilecek yüzde 3+3’lük artış ancak bu yılın enflasyon farkını karşılayabilecektir” vurgusu yaptı. Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen de, temmuzdan itibaren her ay en az enflasyon kadar artış sağlanması için hükümet nezdinde girişimde bulunma kararı aldı.Sonuç alınamaması halinde de her türlü demokratik hakkın kullanılacağı açıklandı. Türk Büro-Sen hükümetle enflasyon farksız toplusözleşmeye evet diyen Memur- Sen’e de tepki göstererek “Emeğimizi ve alın terimizi iktidara peşkeş çeken sözde konfederasyonu kınıyoruz” vurgusu yaptı.

Avukatın kaybı 162 lira

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı çalışmaya göre Memur-Sen eğer memurların enflasyon farkından yararlanma hakkını toplusözleşme görüşmelerinde korumuş olsaydı, memurların ilk altı ay için yüzde 3 zam alması durumunda, temmuz itibarıyla maaşlarına yüzde 2.7 oranında enflasyon farkı eklenecek, bununla birlikte ayrıca yüzde 3 ikinci yarıyıl zammı daha alacaklardı. Başka bir deyişle 2014 ocak ayında 123 TL zam alan ve yıl boyunca maaşına bir daha artış yapılmayacak memurlar, temmuz itibarıyla en az yüzde 8.7 zam alacaklardı. Bu zamma 2014 yılının ikinci altı aylık döneminde ortaya çıkması muhtemel enflasyon farkı da eklendiğinde memur maaşları yüzde 10’un üzerinde artmış olacaktı. Ancak enflasyon farkı ödenmemesi nedeniyle hemşirenin zararı 60, memurun 46, hizmetlinin 28 lirayı buldu. Avukat 162, mühendis 182, pratisyen doktor 190 lira zarar etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler