MHP’ye göre rakibi yok

MHP’ye göre AKP her türlü koalisyonda oy kaybedecek. Ancak MHP ile koalisyon yapılırsa tabanındaki erime daha yavaş olacak.

Yayınlanma: 11.06.2015 - 22:51
Abone Ol google-news

MHP’ye göre AKP anket hesaplarına şimdiden başladı. Çünkü AKP, her türlü koalisyonda “oy kaybedecek.” Ancak MHP ile koalisyon yapılırsa, AKP’nin tabanındaki erime daha yavaş olacak. MHP’ye göre, AKP’nin yaptırdığı anketlerden de bu sonuç çıkıyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da isteği MHP ile koalisyon yapılması. MHP yönetiminde, AKP’nin koalisyon olasılıkları için kamuoyu yoklamaları yaptırdığına dikkat çekilerek, bunun nedenleri ve koalisyon olasılıklarına ilişkin şu değerlendirmeler yapılıyor:

HDP’ye kayan seçmeni geri istiyor:

AKP’nin seçmen profiline bakıldığında iki türlü seçmen profili ortaya çıkıyor. Birinci profilde, AKP’ye oy veren Kürt seçmen var, ki bu seçmenin büyük bir bölümü son seçimde HDP’ye kaymış görünüyor. AKP, HDP’ye kayan seçmeni en yakın seçimde geri istiyor. Çünkü HDP’ye kayan seçmen AKP’yi tek başına iktidardan indirdi. Ancak Kürt seçmeni yeniden kazanabilmesi için AKP’nin çözüm sürecini devam ettirmesi gerekiyor. Çözüm sürecinin devam etmesi yönünde koalisyon için atılacak adımlar, AKP+HDP gibi, partinin tabanındaki erimesini güçlendiriyor.

Partiye oy kaybettirir

AKP+CHP olasılığı bile eritiyor:

Kürt seçmeni kaybetmemek adına, çözüm sürecinin devamı için, ikinci bir olasılığı gündemde tutuyor. O da AKP+CHP koalisyonu. AKP, yaptırdığı kamuoyu araştırmalarında da CHP ile koalisyonun kendilerine ne tür zararlar verebileceğini ölçmeye çalışıyor. Anketlere göre CHP’yle koalisyon önerisi bile partiye oy kaybettiriyor. AKP ise çözüm sürecinin devamı için CHP ile koalisyon kurmak istese de anketlerdeki erimeyi göz ardı edemiyor. Bu nedenle MHP’yle koalisyonun en doğru seçenek olduğunun düşünüldüğü yönünde partiye bilgiler geliyor. Erdoğan’ın AKP yönetimine “MHP’yle koalisyon şart” mesajı verdiği belirtiliyor. Ancak Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin “çözüm süreci” şartı AKP’nin elini bağlıyor. MHP yönetimi de “AKP’nin daha önceki vaatleri göz önüne alındığında öncelikle CHP ile koalisyona gidileceğini” düşünüyor.

En az erime MHP ile koalisyonda:

AKP’nin ikinci ve yoğunluklu seçmen profilini ise muhafazakârlar oluşturuyor. AKP tabanı bu anlamda kendini en yakın MHP’de görüyor. AKP’nin anketlerinde de “MHP ile koalisyon durumunda partinin tabandaki oy kaybı diğer partilerle yapacağı koalisyona göre daha yavaş gerçekleşiyor.” Ancak AKP’nin tabanı kendisini ne kadar MHP ile yakın görse de MHP’nin İslamiyete bakış açısı ve milliyetçilik konusundaki hassasiyeti kesinlikle AKP tabanı ile uyuşmuyor.

Yalçın, HDP’yi ‘yılan’a benzetti

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “MHP bize yaklaşırsa şeref kazanır” sözleriyle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Bunların ellerinde askerimizin, polisimizin, sivil vatandaşlarımızın, en çok da Kürt kökenli vatandaşlarımızın kanı vardır. Zulümle, baskıyla, cinayetle, terörle Doğu ve Güneydoğu’yu boğan, kundaktaki bebeklere kurşun sıkacak kadar canavarlaşan bir örgütün siyasi kanadının şereften söz etmesi gülünçtür. Siyaset bir tarla, şeref de burada yetişen bir sebze olsa Demirtaş’a onun sapları bile düşmez” dedi. PKK’nin istediklerini almadıkça silah bırakmayacağını kaydeden Yalçın, HDP’nin siyasi temsilcilerinin de “Kandil sürüngenlerini Türk demokrasisinin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi asılı tutacağını” kaydetti. HDP’nin seçim kutlamalarında konuşan Burcu Çalık Özkan’ın “ilk siyasi kurşunu attığını”, köy korucularına “Bu memleketten defolup gideceksiniz” dediğini anımsatan Yalçın, HDP’ye oy verenlerin de vebal altında kaldıklarını belirtti. Yalçın, “Bilinmelidir ki MHP yılanla aynı torbaya girmez” dedi. Pazar günü il başkanlarını Genel Merkez’de toplayacak ve seçim sonuçları ile koalisyon modellerini değerlendirecek olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, il başkanları ile milletvekillerine konuşma yasağı koydu. Yasak, cep telefonu mesajı ile iletildi. Buna göre il başkanları ve milletvekilleri seçim sonuçları ve koalisyon modelleri hakkında basına herhangi bir açıklama yapamayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler