‘Müdahale’ye müdahale var...

Müdahale Var mı?’ sergisinde, Başbakan Erdoğan’ı eleştiren bir tablo önceki gün savcılık kararıyla kaldırılmıştı. Dün sanatçılar bu ‘müdahale’yi protesto amacıyla, sergideki tüm yapıtların üstünü siyah çöp poşetleriyle kapattı.

Yayınlanma: 09.11.2013 - 23:28
Abone Ol google-news

23. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’ndaki, “Müdahale Var mı?” isimli sergide yer alan bir tablonun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret şikâyeti sonrası savcılık kararıyla kaldırılması sergideki diğer sanatçıları harekete geçirdi. “Müdahale Var mı?” sergisinde yer alan tüm yapıtların üstleri sanatçılar tarafından siyah çöp poşetleriyle kapatıldı. Dün fuar alanına gelen sanatseverler, “kesin bilgi: müdahale var” yazısı ve simsiyah duvarlarla karşılaştı.

Protesto, Nova Kozmikova’nın, Başbakan Erdoğan’ın petrol ve duble yollar politikasını eleştiren, gözlerinden ve ağzından zift akan tablosunun, bir vatandaşın şikâyeti üzerine, önceki gün sergiden kaldırılması nedeniyle düzenleniyor. Savcılık tabloyla ilgili soruşturma başlatmış, küratör Ali Şimşek ve sanat fuarının organizatörü Ümit İyem karakolda ifade vermişti.

Ümit İyem, şu sıralar işleyen bir hukuk süreci olduğu için yorum yapmak istemiyor. İfadesi sırasında “İşimi yaptım” dediğini belirten İyem, bugün de söylenmesi gerekenleri sanatçıların söylediği kanısında.

Ali Şimşek de “Hep birlikte sonucu göreceğiz. Ama sergi sorduğu sorunun cevabını aldı. Bu anlamda sergi amacına ulaştı” diyor.

Yaşananlar sonrası, sanat fuarında yer alan birçok galeri dün eserlerin üzerine siyah bantlar çekerek “müdahale”ye karşı tepki gösterdi. 7. ve 8. salonlardaki birçok galeri bugün de konuklarını siyah bantlarla çevrilmiş eserlerle karşılaşacak. Karşı Sanat’tan Feyyaz Yaman, Sanat Fuarı’na sergiden bağımsız olarak katıldıklarını ancak sergiye müdahale edilmesini kabul edemeyecekleri için protesto gösterisine destek verdiklerini söyledi. “Sanatçının eserinin kaldırılması kişi hak ve özgürlüklerine saygısızlıktır” diyen Yaman sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanat özgürleştiricidir, bütün gücünü eleştiriden alır. Modern sanat, çağdaş sanat bunlarla yol aldı. Bu tavır sanatın doğasına aykırı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler