NATO Konseyi Türkiye için toplandı

Patriot’ların süresi 1 yıl daha uzuyor.

Yayınlanma: 13.11.2013 - 16:53
Abone Ol google-news

NATO Konseyi şu anda Türkiye’nin Patriot’ların görev süresinin bir yıl daha uzatılması talebini ele alıyor. NATO yetkililerinin Cumhuriyet’e verdiği bilgiye göre Daimi Temsilciler’in toplantısından biraz sonra Patriot’ların süresinin 2015 Ocak ayına kadar uzatıldığı kararı çıkacak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Ankara’nın Patriot’larla ilgili talebinin NATO’ya iletildiğini açıklamıştı. Türkiye’nin bir mektupla talebini aldığını belirten NATO yetkilisi, kararın uzatılmasına kesin gözüyle baktıklarını belirtti. Türk diplomatik kaynakları ise NATO yetkilisinin aksine Davutoğlu’nun mektubunun bugün Konsey’de üyelere dağıtılacağını ardından da üç ülkede iç hukuk prosedürünün başlayacağını belirtti. 

AFP’nin haberine göre Gümrükçü açıklamasında Suriye sınırındaki tehdit durumunda bir değişiklik olmadığını belirtti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO’ya gönderdiği bir mektupla, “Patriotların konuşlandırılma süresinin bir yıl daha uzatılması talebini” resmen iletti. NATO’nun da ABD, Almanya ve Hollanda’yı talebe ilişkin bilgilendirdiği belirtildi.

Gözlemciler, sözkonusu 3 ülkeden sürenin uzatılması talebine olumsuz karşılık verilmesinin beklenmediğine işaret ettiler. Davutoğlu mektubunda Suriye’de devam eden savaş nedeniyle Türkiye’ye tehdit durumunun devam ettiğine işaret etti.

ABD, Almanya ve Hollanda tarafından yollanan Patriot bataryalarının 2014 Ocak’ına kadar görev yapması öngörülmekteydi.Patriot füze savunma sistemi, füze ve uçaklarla düzenlenecek saldırılardan korunmayı sağlıyor. Türkiye, komşu Suriye’deki iç savaşın şiddetlenmesi üzerine NATO’dan Patriot füze savunma sistemi talep etmişti. Almanya’nın gönderdiği Patriot bataryaları, Suriye sınırına 150 kilometre uzaklıktaki Kahramanmaraş’a, ABD’ninkiler Gaziantep’e, Hollanda’nın yolladığı 2 Patriot da Adana’ya yerleştirilmişti.

Patriot füze savunma sistemi, füze ve uçaklarla düzenlenecek saldırılardan korunmayı sağlıyor. Türkiye, komşu Suriye’deki iç savaşın şiddetlenmesi üzerine NATO’dan Patriot füze savunma sistemi talep etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler