NATO yan çizdi: Irak'ta işimiz yok

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından düzenlenen baskınla ilgili olarak açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Andres Fogh Rasmussen, “Ben, NATO’nun Irak’ta bir rolü olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Yayınlanma: 12.06.2014 - 16:44
Abone Ol google-news

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ile düzenlediği ortak basın toplantısında “öncelikle Irak’taki şiddeti kınıyorum” diyen ve Türkiye’nin çağrısıyla NATO’nun acilen toplandığını hatırlatatan Rasmussen “Türkiye’nin Musul’a olası bir askeri müdahalesine NATO destek verir mi?” sorusuna, “Ben, NATO’nun Irak'ta bir rolü olduğunu düşünmüyorum ama olanları çok yakından izliyoruz. Şiddetin sonuçlanması için her yönden çalışıyoruz. Rehineler koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmalı” yanıtını verdi.

Irak’ın Musul kentini ele geçiren Irak - Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne tepkiler giderek artıyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, IŞİD’i “vahşice hareket eden radikal bir terör örgütü” olarak tanımlayarak şiddet ve terörle “bölgede ve dünya genelinde” savaşacaklarını ve onlara müsamaha göstermeyeceklerini belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marziye Efham da kimi hükümetlerin terör örgütlerine verdiği desteğin bölgeyi istikrarsızlaştırdığını belirterek bunun dünyanın barış ve huzurunu tehdit ettiğini kaydetti.

ABD’den de konuya ilişkin açıklama Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’den geldi. “Türk başkonsolosluğuna IŞİD’in düzenlediği alçak saldırıyı kınıyoruz” diyen Sözcü örgüt tarafından rehin alınan başkonsolosluk mensupları ve güvenlik personelinin acil olarak serbest bırakılması çağrısı yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün yaptığı açıklamada Irak’ta “olan bitenin” ABD ile İngiltere’nin bu ülkedeki “maceracı yolcuklarının yanlışlığını gösterdi” dedi. 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Irak’ta devam eden durumdan ve Türk vatandaşları ile Türk Başkonsolosluğu çalışanlarının alıkoyulmasından derin endişe duyuyoruz” denilirken Fransa Dışişleri Bakanlığı da  “IŞİD terör örgütünün ülkede önemli noktaların kontrolünü ele geçirmesinden büyük endişe duyduklarını” bildirdi. Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na IŞİD tarafından düzenlenen baskını kınayan Çin Dışişleri Bakanlığı da rehin alınanların koşulsuz olarak salıverilmesi çağrısı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler