Neden intihar ediyorlar?

Aydın’da son dönemde artan intihar olayları belediye başkanı, STK’ler ve bilim insanlarını harekete geçirdi. Efeler belediyesi bünyesinde oluşturulan ve çalışmalarına başlayan “İntihar çalışma grubu” 3 ay boyunca intiharları tüm boyutları ile ele alacak. Oluşturulan uzman ekipler, intihar eden kişilerin aileleri ve intihara teşebbüs edenlerle görüşerek nedenlerini öğrenmeye çalışacak.

Yayınlanma: 19.12.2019 - 19:21
Neden intihar ediyorlar?
Abone Ol google-news

Aydın ve ilçelerinde son yıllarda intihar olaylarında bu¨yu¨k oranda artış oldu. TÜİK istatistiklerine göre, 2018 yılında Tu¨rkiye genelinde 3 bin 161 kişi intihar etti. İntihar edenler arasında lise öğrencileri, kadınlar ve yaşlılar da yer aldı. İntihar nedenlerinin çoğu tespit edilemedi. Daha önce yapılan çalışmaya göre, 2014 dönemi öncesinde Aydın intiharda Tu¨rkiye 4’u¨ncu¨su¨ydu¨. 2014-2016 yılları arasında Aydın ikinci oldu. 2018 yılında Aydın en çok intihar vakalarının yaşandığı iller arasında ilk sıralarda yer aldı.

Efeler Belediyesi ve Aydın Tabip Odası bir araya gelerek, nedenlerini araştırmak ve önlem almak için “İntihar çalışma grubu” kurdu. Komisyonda, ADÜ Fen Edebiyat Faku¨ltesi Sosyoloji Bölu¨mu¨ öğretim görevlisi Prof. Dr. Kayhan Delibaş, ADÜ Tıp Faku¨ltesi Anabilim Dalı öğretim u¨yesi Yardımcı Doç. Dr. Özlem Erel, Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlu¨, Psikiyatri Uzmanı Dr. Betu¨l Arayıcı ve Efeler Belediyesi Sağlık Mu¨du¨ru¨ Eralp Atay yer aldı.

CHP Aydın Milletvekili Su¨leyman Bu¨lbu¨l, intihar olaylarını TBMM’ye taşıdı. Soru önergesi veren Bu¨lbu¨l, “Yıldan yıla istatistiklere de bakıldığında Aydın intihar vakaları bakımından en önde olan illerden biri haline geldi. Özellikle çocuk ve gençler ‘intihar’ ediyor, acilen önlem alınmalı” dedi.

Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay: KÖTÜ GİDİŞİ ÖNLEYECEĞİZ

Kentimizin intiharlar konusunda Tu¨rkiye genelinde birinci sırada olduğu istatistikleri bizleri harekete geçirdi. Yaşanan intiharları araştırmak için “Çalışma Grubu” oluşturduk. Heyet sahada da çalışmalar yapacak. Böyle bir çalışma grubu oluşturmak aslında u¨zu¨ntu¨ verici bir durum. Ama ne yazık ki ilimizde son gu¨nlerde intihar olayları ciddi derecede artış gösterdi. Bir gu¨nde dört intiharın yaşandığına tanık olduk. Ve bu sıkıntı son aylarda giderek artma eğiliminde. Çabamız kentimizdeki bu kötu¨ gidişin önlenmesi olacak.

Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlu¨: HİDROJEN SÜLFÜR İNTİHARA SÜRÜKLEYEBİLİR

Son zamanlarda intiharlarda bu¨yu¨k oranda artış var. İntiharların nedenlerin ekonomik sıkıntılar olduğu yapılan araştırmalarda ortayı çıkıyor. İple asan, trenin önu¨ne atlayan veya tabanca ile intihar eden vakalar çoğaldı. Ancak, bölgede çok sayıda bulunan jeotermallerin etkisi olduğunu da du¨şu¨nu¨yoruz. Jeotermallerden çıkan hidrojen su¨lfu¨ru¨n deprasyona yol açtığı yönu¨nde çalışmalar var. Kesin olarak ve bilimsel olarak kanıtlanmış değil, ama araştırılması gerekir. Belki de intihara su¨ru¨kleyen nedenlerden biri de bu olabilir. Kurulan ekip, bu¨tu¨n olarak araştırma yapacak ve nedenlerini tespit etmeye çalışacak.

Erkekler ilk sırada

2018 yılında, ölu¨mle sonuçlanan 73 intiharda, 59 erkek, 14 kadın yaşamına son verdi. 31 kişinin intihar nedeni öğrenilemezken 16 kişinin “hastalık” nedeniyle intihar ettiği açıklandı. İntihar edenlerin yu¨zde 67.1’i yani 49 kişisi kendini asarak, yu¨zde 21.9’u ile 16 kişisi ateşli silah kullanarak yaşamına son verdi. İntihar edenlerin 11 kişinin 50-54, 10 kişisinin ise 45-49 yaş grubunda olduğu belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler