'New York Times diye bir paçavra var'

İstanbul’un fethinin 562. yılı nedeniyle düzenlenen şölen AKP ve Erdoğan’ın siyasi şovuna dönüştü. Kendisini eleştiren Amerikan New York Times gazetesini “paçavra” olarak nitelendiren Erdoğan, “Bugün bizim için yazdıklarının benzerlerini 1896’da Sultan Abdülhamid için yazıyordu” dedi.

Yayınlanma: 30.05.2015 - 23:20
Abone Ol google-news

İstanbul’un Fethi’nin 562. yılı nedeniyle “Yeniden Diriliş, Yeniden Yükseliş” sloganıyla Yenikapı dolgu alanında gerçekleştirdiği fetih şöleni, adeta miting havasında yapıldı. Törende konuşan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisi hakkında çıkan eleştirel yazılar nedeniyle Amerikan New York Times gazetesini “paçavra” olarak nitelendirerek, “Bugün bizim için yazdıklarının benzerlerini 1896’da Sultan Abdülhamid için yazıyordu. Ne diyordu, ‘çekilmez adam.’ Despot, mutlak monark diyordu. Bu gazete o gün Osmanlı Devleti’ine kustuğu kini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve onu temsil eden şahsıma hakaret ediyor” dedi.

Her yıl 29 Mayıs’ta düzenlenen İstanbul’un fethi kutlama etkinlikleri, bu yıl 7 Haziran seçimleri öncesi 30 Mayıs Cumartesi gününe alındı. “AKP’nin ve Saray’ın 7 Haziran seçimleri öncesinde propagandası olacak” yorumlarına da neden olan fetih programı nedeniyle saat 13.00’ten itibaren birçok yol trafiğe kapatıldı.

 

Gece yarısı teftiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise mitingten saatler önce, gece yarısı Yenikapı Meydanı’na gelerek hazırlıkları yerinde incelemesi de dikkat çekti.

Davutoğlu mitingte yaptığı konuşmada “Fethedilmez denilen gönülleri fethetmeye var mısınız? Bu aziz bayrağı dünyada her yerde dalgalandırmaya var mısınız?” diye kalabalığa seslendi.

7 Haziran seçimlerinin de bir yol ayrımı olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Yeni Türkiye’yi kurarken küresel merkez olarak İstanbul’u da yeniden inşa ediyoruz. Yeni seçime giderken İstanbul’a söz veriyoruz. Tarih’te olduğu gibi İstanbul dünyanın merkez şehri olacak” dedi.

 

Fetih 1994’tür

Davutoğlu’nun ardından sahneye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Refah Partisi’nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 1994 yerel seçimlerini anımsatarak, “Fetih 1994’tür. Fetih Türkiye’yi yeniden ayağa kaldırmaktır. 12 yıldan beri bu ülkenin makus talihini” diye konuştu.

Kendisi hakkında çıkan eleştirel yazılar nedeniyle Amerikan New York Times gazetesini “paçavra” olarak nitelendirerek, “Amerika’da New York Times diye bir paçavra var. Geçtiğimiz günlerde bir yazı yayımladı. Neymiş, Türkiye’nin üstünde kara bulutlar varmış. Ülkemizde, şu anda her türlü fitnenin başını çeken iki yayın organı üzerinden bizi eleştirmeye kalkmışlar.

Bugün bizim için yazdıklarının benzerlerini 1896’da Sultan Abdülhamid için yazıyordu. Ne diyordu, “çekilmez adam.” Despot, mutlak monark diyordu. Bu gazete o gün Osmanlı Devleti’ine kustuğu kini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve onu temsil eden şahsıma hakaret ediyor” diye konuştu.

 

Nasıl hocasın

Fethullah Gülen’e eleştirilerini de sürdüren Erdoğan, New York Times’in Ermeni lobisine yakın olduğunu iddia ederek, Pensilvanya’yla yakın temas içinde olduğunu dile getirdi. Erdoğan, Gülen’e seslenerek, “Bu 1999’da nereye kaçtı? Pensilvanyaya, sen nasıl hocasın ya, Mekke’ye gitseydin, Medine’ye gitseydin ya. İmamlar da kaçıyor. İnlerine gireceğiz, bu da bir fetih, bu fethin olması lazım” şeklinde konuştu.

 

Karadan denizden insan taşıdılar

Yenikapı dolgu alanında girişlerin 120 noktadan yapıldığı belirtilen Fetih şöleni için yurttaşlar, denizden teknelerle, vapurlarla ve karadan İETT araçlarıyla ücretsiz olarak alana taşındı.

Alanda İsmailağa Cemaati “Dik dur eğilme İsmailağa cemaati seninle” pankartı açarak, Erdoğan’a destek veren konuşmalar gerçekleştirdiler. Ardından da toplu namaz kıldılar. Alanda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Fethullah Gülen’e de gönderme yapıldı. Açılan bir pankartta, Kılıçdaroğlu- Bahçeli ve Gülen fotoğraflarının bulunduğu dövizde “Grup Hüsran” yazdığı görüldü. Törene katılanlar arasında Afrika kökenli yurttaşların olması da dikkat çekti.

 

En büyük sahne

Fetih şöleninde, gösterinin izlenebilmesi için 9 dev ekran ve Türkiye’de şu ana kadar yapılmış en büyük sahne olduğu belirtilen bin 800 metrekarelik sahne kuruldu.

562. yıla özel oluşturulan 562 kişilik mehteran takımı konser verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler