NSA'in hack birimi milyonlarca bilgisayarlara sızdı

Milyonlarca telefon ve emaili takip eden ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in 'hack birimi'nin dünyada milyonlarca bilgisayara sızdığı ileri sürüldü.

Yayınlanma: 30.12.2013 - 13:29
Abone Ol google-news

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) çok gizli hack birimini dünyanın birçok yerinde bilgisayarlara sızdığı ve çok zorlu hedefleri kırdığı ileri sürüldü. Alman Der Spiegel dergisinde yer alan haberde Özel Erişim Operasyonları (TAO) adlı bu birimin verileri çaldığı, bilgisayar sistemlerinin içine görünmeyen "gizli kapı" casusluk cihazlar yerleştirdiği belirtildi.

Dergi TAO'yu istihbarat hedeflerine belirlenemeyen erişim sağlayarak özel bilgiler elde eden elit bir takım olarak tarif ediyor. Haberde yetkililerin söylediklerinden alıntı yapılarak birimin operasyonlarının "ülkemizde daha önce hiç görülmemiş çok önemli bazı bilgiler" elde ettiklerini belirtiklerini kaydediyor.

NSA Der Spiegel'in haberine bir basın açıklaması ile yanıt verdi. Açıklamada "Özel Erişim Operasyonları NSA'in ulusal ve müttefiklerini savunmak için ön cephede etkin olmasında eşsiz bir ulusal değer. TAO'nun çalışması yabancı istihbarat toplamaya destekte bilgisayar ağlarının kullanmada merkezi rol oynuyor" denildi.

Der Spiegel daha önce eski CIA çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeleri yayomladı. Dünkü haberi kısmi olarak Snowden ile işbirliği yapan Laura Poitras tarafından derlenmiş.

Cuma günü NSA telefon veri toplama programı New York'taki bir yerel mahkemenin yargıcı tarafından yasal olarak nitelendirilmişti. Ancak bundan günler önce Washington'daki federal mahkeme "Orwell tarzı" nitelemesi yaparak bunun anayasaya aykırı olduğunu hükmetmişti.

Öte yandan NSA ve CIA'in eski şefi Michael Hayden bir televizyon programında yaptığı açıklmada Edward Snowden'ın hain olduğunu söyledi ve vatan hainliği ile yargılanmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler