O şefe ödül gibi atama

Orhan Şallıel, Gezi eylemlerine katılan sanatçıları şikâyet etmişti.

Yayınlanma: 19.08.2014 - 00:03
Abone Ol google-news

Gezi eylemlerinde “Gezi Parkı Filarmoni Orkestrası”na katıldıkları gerekçesiyle Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’ndaki (ADSO) iki sanatçıyı Orkestra Müdürlüğü’ne şikâyet eden, hakkında haberler çıkınca “Korumak için yaptım, gammazlamadım” açıklamasında bulunan şef Orhan Şallıel, Antalya’daki görevinden alınarak Devlet Çoksesli Korosu’na atandı. İdari amir olmasına karşın yaklaşık 140 yönetim kurulu toplantısına katılmadığı belirtilen, daha önce Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından 3 ayrı kınama, 3 ayrı uyarı ve maaş kesme cezası alan Şallıel’in Devlet Çoksesli Korosu’na atanması dikkat çekerken, bakanlık yetkilileri, “Kişi hakkında Antalya’daki görevi sırasında bakanlığımız Teftiş Kurulu’na ulaşan şikâyetler söz konusuydu. 657 sayılı Devlet Memurları Yasası gereğince bir atama yapmak durumundaydık” açıklamasında bulundu.

Şef Orhan Şallıel, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nda da görev yapmıştı. Görevi sırasında orkestra üyeleriyle arasında kamuoyuna da yansıyan tartışmalar yaşanmış ve ortaya çıkan gerilimin ardından ADSO’ya getirilmişti. Şallıel’in ADSO’daki görevi sırasında adı bu kez de geçen yıl Gezi Parkı eylemleri sırasında gündeme gelmişti. Şallıel, bizzat kendi el yazısıyla bir dilekçe kaleme almış ve “Gezi Parkı Filarmoni Orkestrası”na katıldıkları gerekçesiyle iki sanatçıyı Orkestra Müdürlüğü’ne şikâyet etmişti. Hakkında haberler çıkınca da “Herhangi bir zarar görme meselesinde idareci olarak kendi bilgi ve tecrübemle adımlar atarak, hem kurumu korumak hem de kişileri korumak adına birçok şey yaptım. Aslında bu olay da bunun gibi bir şeydi. Çünkü Gezi olayları döneminde Türkiye olağanüstü süreçten geçti. Devlet memuru olanlar, baroya kayıtlı avukatlar için bile soruşturma açılacağı, doktorlar için soruşturma açılacağı dedikoduları vardı” açıklamasında bulunmuştu.

Sezer’le karakolluk olmuştu

Şallıel, ADSO Müdür Vekili İbrahim Sezer’le de tartışmış ve tartışma karakolda son bulmuştu. Kendisinden şikâyet etmek amacıyla ADSO Müdür Vekili İbrahim Sezer’in odasına giden müzisyenler, odada bulunan Şallıel’in mekânı terk etmeyi reddetmesi üzerine polisi çağırmış ve Şallıel bunun üzerine karakola ifade vermeye götürülmüştü. Olayın ardından da Şallıel, “kendisine hakaret ettiği”gerekçesiyle Sezer hakkında dava açmıştı.

 

72 kez soruşturma geçirmiş

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Şallıel’in bugüne kadar yaklaşık 72 kez soruşturma geçirdiği ancak bu soruşturmaların tümünden aklanarak çıktığı kaydedildi. Ancak Şallıel hakkında bakanlığa çok kez şikâyet geldiği belirtilirken, idari amir olmasına karşın yaklaşık 140 kez yönetim kurulu toplantısına katılmadığı ve daha önce Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından yürütülen soruşturma sonucu 3 ayrı kınama, 3 ayrı uyarı ve maaş kesme cezası aldığı ileri sürüldü. Bakanlık yetkilileri, Şallıel’in atamasına ilişkin “Kişi hakkında Antalya’daki görevi sırasında bakanlığımız Teftiş Kurulu’na ulaşan pek çok şikâyet söz konusuydu. Biz de bu şikâyetleri görmezden gelmeyerek, Şallıel’i ADSO’daki görevinden aldık. Ancak 657 sayılı Devlet Memurları Yasası gereğince bir atama yapmak durumundaydık” açıklamasında bulundu. Şallıel’in hakkında ayrıca “kurumdaki sanatçıları usulsüz dinlediği ve dinlettiği” iddiasıyla ayrıca yine Başbakanlık Teftiş Kurulu’nca da bir soruşturmanın yürütüldüğü ileri sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler