Öcalan’ın itibarı kaç puan?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın geçen hafta Bakanlar Kurulu sonrasında HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı eleştirirken yaptığı açıklamalar tartışma yarattı.

Yayınlanma: 01.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Arınç, “Hiçbir gazete Sayın Demirtaş’ın 1,5 ay boyunca nerede olduğunu merak etmedi. Biz neler olduğunu iyi biliyoruz. Sahici olun, kendiniz olun. Çözüm sürecini tıkayacak hiçbir şey yapmayın. Birincisi söylenenler hükümeti zor duruma düşürüyor. İkincisi Öcalan’ın bile talep etmediği, Öcalan’la hükümet olarak görüşmediğimiz, MİT’in bu görüşmeleri yaptığı bilindiği halde onun taleplerinin dışında bir takım şeyler ileri sürmek suretiyle Öcalan’ı da zor duruma düşürüyorsunuz” dedikten sonra ekledi:

“Siz kimin sözcülüğünü yapıyorsunuz da Öcalan’ı itibarsız hale getirmek istiyorsunuz?”

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, bunun üzerine Arınç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

. Hükümetinizin itibar ölüdü 1-10 arasında puanlanırsa, hükümetinize göre terör örgütü yöneticiliğinden mahkum olan kişinin itibar puanı kaçtır?

. Terör örgütü yöneticisini itibarsız hale getirmeye çalışanlar kimlerdir? Bu konuda bir inceleme ya da soruşturma açılacak mıdır? Sorumlular yargı önüne çıkarılacak mıdır?

. Hükümetinizin itibar koruma çabası açılımsürecinin bir parçası mıdır? Hükümetiniz, sözkonusu kişinin itibarını korumak için önümüzdeki günlerde başka hangi adımları atacaktır? Bir itibar kaymı olmuşsa ‘iade-i itibar’ için yasal bir düzenleme yapılacak mıdır? Yoksu şu andaki itibarı yeterli görülecek midir?

. Türkiye, hükümet eliyle terör örgütü yöneticisinin itibarının korunması çabasından sonra açılım sürecinde daha neler laşayacaktır? Toplumun bir şok, bir travma yaşamaması için ön bilgilendirme yapılacak mıdır?

_________________________________________________________

Daha 17’deyiz

TBMM Genel Kurulu’nda, kamuoyunda yeni yargı paketi olarak bilinen “makul şüphe” düzenlemesi ve özel yetkili mahkemelere dönüş gibi önemli düzenlemeler içeren yasa teklifinin görüşmelerinde ilginç bir düzenleme yapıldı. Teklifin 25. maddesiyle “Yargıtay üyesi seçilebilmek için hâkimlik ve savcılık mesleğinde yirmi yıl çalışmış olmak şartı”, 17 yıla düşürüldü. MHP, maddede bulunan “on yedi” ibaresinin anayasaya aykırı olması nedeniyle “onyedi” olarak değiştirilmesini yönelik önergesini Genel Kurul'a taşıdı. Adalet BakanıBekir Bozdağ ve Adalet Komisyonu Sözcüsü, AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, “önergeyi desteklemedi, olumsuz yanıt” verdi. Önerge üzerine konuşan MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık isyanını şöyle dile getirdi:

“On yedi ‘Türkiye'nin ilk on kişisi Türkiye’yi yedi’ anlamına gelir mi? Gelir. On yedi ‘10 tane 7 eşittir 70’ anlamına gelir mi? Gelir. On yedi birleşik yazılır. Türkçe’ye ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na saygınız olsun. Anayasa’da örneğin, kişi hürriyeti ve güvenliğiyle ilgili 19. maddesinde en geç kırk sekiz saat içerisinde karar alınmasıyla ilgili bir konu var, ‘kırk sekiz’ yazmıyor ‘kırksekiz’ birleşik yazıyor. Sadece muhalefet partisinden geldiği için bu kadar fanatik, bu kadar doğrulara kapalı bir anlayış başka hangi ülkede görülebilir?”

Konuşmanın ardından yapılan oylamada AKP’li vekillerin de verdiği oylarla önerge kabul edildi. Maddedeki “on yedi” ibaresi, “onyedi” olarak değişti.

_______________________________________________________

Yasamaya jet, internete ‘kağnı’ hızı

Haziranda yapılacak genel seçim öncesi TBMM’de olağanüstü bir çalışma temposu yürütülmeye başlandı. Geçtiğimiz hafta komisyon süreci biten 2015 bütçesinin önümüzdeki hafta Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor. Genel Kurul’daki bütçe maratonu öncesi; yargı paketi ve iç güvenlik paketi gibi tartışmalı yasaların da görüşülecek olması nedeniyle milletvekilleri bu hafta da yoğun bir tempoda mesai harcayacak. Öyle ki Genel Kurul çalışmalarının yoğunluğu bahanesiyle TBMM KİT Komisyonu çalışmaları bile ertelenmişti.

Tüm bu yoğun yasama faaliyetleri sürerken, özellikle son iki aydır TBMM tarafından Meclis genelinde sağlanan internet hizmetinde ve TBMM’nin resmi internet sayfasına erişimde pek çok sıkıntı yaşanmaya başladı. Milletvekillerinin sağ kolu olarak çalışan danışman ve sekreterler bu yavaşlamadan şikayetçi olurken, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri internette yaşanan yavaşlamanın nedenini TBMM Başkanlığı’na sordu.

MHP’li Yeniçeri’ye yanıt veren TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, TBMM bilgisayar sistemlerinde yapılan bakımlar sebebiyle bazı sunucuların yedek platformda çalıştırıldığı bundan dolayı internet sitelerine erişimde zaman zaman problemler yaşandığını belirtti. Yakut, internet sitelerine günlük rutin siber saldırılar yapıldığını ancak güvenlik sistemleri sayesinde bu saldırıların engellendiğini duyurdu.

TBMM’de yaşanan internet sıkıntısının nedeni yapılan bakım ve bazı sunucuların yedek platformda çalıştırılmasına bağlanırken; TBMM’den jet hızıyla geçen yasalarda milletvekillerine her türlü konuda yardımcı olan; ayrıca vatandaşların talepleri ve milletvekillerinin seçim bölgelerinden gelen taleplerle de ilgilenen danışman ve sekreterler deyim yerindeyse saç baş yolduran internet sorununa isyan etti. Personel bu durumu “jet hızıyla yasa görüşülen Meclis’te kağnı hızıyla internet erişimi” esprisiyle özetledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler