Öğretmene Gezi sürgünü

Gezi olaylarına katıldığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan, 1 ay okuldan uzaklaştırılan Ersan Karababa’nın kadrosu, bu kez evinden 2 saat uzaklıkta olan Sultangazi Endüstri Meslek Lisesi’ne alındı.

Yayınlanma: 26.04.2014 - 23:25
Abone Ol google-news

Gezi eylemlerine katıldığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Küçükçekmece Atakent İMKB Teknik Endüstri Meslek Lisesi’nde teknik öğretmen ve Eğitim-Sen üyesi Ersan Karababa, bu kez de Sultangazi Endüstri Meslek Lisesi’ne sürgün edildi. Kadrosu evine 2 saat uzaklıkta olan Sultangazi’ye alınan Karababa, karar ile ilgili mahkemeye başvurdu. Karababa, “Bu tür cezalarla, muhalif kesimleri korkutma ve gözdağı vermeyi amaçlıyorlar. Özellikle sendikalı öğretmenler üzerinde baskılar kuruluyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Gezi olayları sonrasında, eylemlere katılan öğretmenler hakkında adeta cadı avına çıkmış, çok sayıda öğretmen hakkında soruşturma açmış, okuldan uzaklaştırma cezasından disiplin cezasına dek çok sayıda cezalar kesmişti. Bunlardan biri de İstanbul Küçükçekmece Atakent İMKB Teknik Endüstri Meslek Lisesi’nde teknik öğretmen olan Ersan Karababa olmuştu. Hakkında 31 Aralık 2013 günü, Gezi eylemleri sürecinde “gruplara liderlik etmek”, “grupları yönlendirmek”, “etrafa zarar vermek” ve “okulda illegal örgütlerin faaliyetlerini yürütmek” suçlarından 4 ayrı soruşturma açılan Karababa, soruşturma devam ederken Küçükçekmece Kaymakamlığı Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından soruşturma tamamlanıncaya dek görevden uzaklaştırma ve aylık gelirinin üçte birinin kesilmesine karar verilmişti.

Son olarak geçen günlerde hakkında yeni bir karar alınan Karababa’nın bu kez kadrosunun bulunduğu okul değiştirildi. Küçükçekmece’deki okulundan Sultangazi Endrüstri Meslek Lisesi’ne kadrosu alınan Karababa, duruma tepkili. Yeni okulun, evinde 2 saat uzaklıkta olduğunu anımsatan Karababa, “Eğitim-Sen olarak mahkemeye, yürütmeyi durdurma kararı için başvuruda bulunduk” dedi. Gezi olaylarına Eğitim-Sen 7 No’lu Şube üyesi ve işyeri temsilcisi olarak katıldığını, bunu soruşturma sırasında da belirttiğini anımsatan Karababa, “Soruşturma sırasında müfettişler, Gezi olaylarına ait bazı kamera kayıtları gösterdi ve orada bir kişinin etrafa zarar verdiği gösterildi. Gezi olaylarına katıldığımı kabul ediyorum ama kameralarda gösterilen kişi ben değilim, ben çevreye zarar vermedim. En meşru, en demokratik hakkımı kullandım ve hakkımda soruşturma açıldı. Bunu anlamak mümkün değil” diye konuştu. Karababa, açılan soruşturmanın muhalif kesimi sindirme ve korkutmaya yönelik olduğunu kaydederek özetle şunları söyledi:

“Soruşturma devam ederken görevden 11 Mart’ta görevden uzaklaştırılmıştım. 1 ay sonra göreve iade edildim. Göreve başladıktan hemen sonra daha önce ifademe başvurdukları Gezi olayları ile ilgili yazılı savunmam istendi. 18 Nisan günü de soruşturma gereği okulumun değiştiğini, Sultangazi Endüstri Meslek Lisesi’ne gönderildiğimi öğrendim. Gönderildiğim okul, genelde sürgün edilen öğretmenlerin bulunduğu okul ve evime 2 saat mesafede. Bana verilen ceza, yalnız bana değil, bütün muhalif kesimedir. ”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler