Ölmediysen aç kal

301 işçinin yaşamını yitirdiği Eynez Ocağı’nı işleten Soma Kömürleri AŞ 2 bin 850 işçiyi işten atarken, kıdem ve ihbar tazminatlarının nasıl ödeneceği soru işareti yarattı.

Yayınlanma: 02.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Eynez’de 301 madencinin yaşamını yitirdiği ocağı işleten Soma Kömürleri AŞ, 2 bin 850 madenciyi işten attı. Şirketin malları üzerindeki tedbir kararı nedeniyle işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları da tehlikeye girdi. İlçede yeni bir “sosyal facia” yaşandığına dikkat çekilirken, Türkiye Maden-İş Sendikası atılan işçilerin tazminatlarının ocakların asıl sahibi olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) yani Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bir an önce ödenmesini istedi. Sendika, atılan işçilerin de kamuda işe yerleştirilmesini önerdi.

Soma’da Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen Eynez, Atabacası ve Işıklar ocakları bulunuyor. Daha önce Işıklar ocağında üretime izin verilmişti. Şirket üretime kapalı olan facianın meydana geldiği Eynez ile Atabacası’nda ise binlerce işçiyi işten çıkardı. Önceki akşam Eynez ocağından 2 bin 250 işçi, Atabacası’ndan da 600 işçi olmak üzere toplam 2 bin 850 işçi işten atıldı. Eynez’in kapatılacağı kalan 300’e yakın işçinin de şirketin diğer ocağı olan Işıklar’a kaydırılacakları öğrenildi. Atılan işçilerin cep telefonlarına “4-A kapsamına ait işin sonlanması nedeniyle işten ayrılış bildiriminiz 30-11-2014 tarihinde yapılmıştır. Sağlıklı ve güvenli günler dileriz” mesajı atıldı. Bunun üzerine işçiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi olan “Alo 170’i” telefon yağmuruna tuttu. Bu işçilerin ihbar ve kıdem tazminatı hakları bulunuyor. Ancak şirketin malvarlığı üzerindeki tedbir nedeniyle ihbar ve kıdem tazminatlarının nasıl ödeneceği soru işareti yarattı. Bu konuda sorumlunun ocakların asıl sahibi olan TKİ olduğuna vurgu yapıldı.

 

Sendikadan 4 öneri

Soma Kömürleri AŞ’de örgütlü bulunan Türkiye Maden-İş Sendikası’nın Başkanı Nurettin Akçul “toplu işçi kıyımının” maden faciasının ardından Soma’da yeni bir “sosyal facia” yarattığına dikkat çekti. Akçul, ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesi başta olmak üzere 4 öneride bulundu. Soma Kömürleri AŞ’nin işlettiği ocakların asıl sahibinin TKİ olduğuna işaret eden Akçul, üç ocaktan işletmeye elverişli görülenlerin, iş güvenliği tam ve eksiksiz olarak sağlandıktan sonra devlet yani TKİ tarafından işletmeye açılmasını istedi. İşten çıkarılan işçilerin de bu ocaklarda istihdam edilmesini talep eden Akçul, “Zaten, alt işveren ilişkisi nedeniyle, TKİ asıl işveren olarak bu ocaklar ve ocaklarda çalışan işçilerden sorumludur. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmelidir” dedi. Akçul, eğer, TKİ ve Enerji Bakanlığı bu ocakları işletilemez nitelikte buluyorsa da işten çıkartılan ya da çıkartılacak olan bütün Soma Kömürleri A.Ş işçilerininin TKİ’nin işyerleri ile diğer kamu maden işletmeleri öncelikli olmak üzere kamu işyerlerinde istihdam edilmesini önerdi. Soma kömürleri AŞ’nin mal ve gelirleri üzerinde tedbir kararı bulunduğuna dikkat çeken Akçul, işçilerin kıdem ve ihbar alacaklarının ödenmesinde sorun yaşanacağına vurgu yaptı. İhbar ve kıdem tazminatı konusunda asıl işveren olarak TKİ’nin, dolayısıyla da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sorumlu olduğuna işaret eden Akçul, ihbar ve kıdem tazminatlarının TKİ tarafından ödenmesi gerektiğini belirtti. Akçul bu ödemelerin zaman geçirilmeden yapılması gerektiğini vurguladı. Akçul, işten çıkarılan işçilerin borçlarının da uzun vadeli ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Şirket: 6 ay ödedik, yeter

Soma Kömürleri AŞ ise, 2 bin 181’i facianın meydana geldiği Eynez ocağı, 637’si merkez ocak, 13’ü de şirket personeli olmak üzere 2 bin 831 işçinin iş akdinin fesh edildiğini açıkladı. Eynez’le ilgili TKİ ile şirketleri arasında 5 yıl önce imzalanmış olan sözleşmenin 2014 Mayıs ayında sona erdiğine işeret edilen açıklamada, “Bu sözleşme uyarınca mayıs ayı sonunda iş akitlerinin sonlanması gereken Eynez madeni işçilerine, üretim durduğu ve madenlerden gelir elde edilemediği için kazadan bu yana geçen 6 ay için Türkiye İş Kurumu İşsizlik Fonu’ndan ve şirketimiz adına TKİ kurumundan hak edişlerimizden mahsup edilmek üzere her ay 2 maaş ödenmiştir. Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin, çalıştırmadığı işçilerin bedelini 6 ay ödemesine rağmen artık ödeyecek gücü kalmamıştır” denildi. Açıklamada Eynez’de kalan malzemenin tahliye edilmesi için 400 işçinin bir süre daha çalışmaya devam edeceği belirtildi. Şirkete bağlı diğer ocaklarda da işçi sayısında aynı nedenle kısmi bir azaltmaya gidileceği ve toplam işçi sayısının 2 bin 182’ye indirileceği belirtildi.

Sendikacılar bakanla görüşüyor

İşten atılan işçilerin durumu bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Türkiye Maden-İş Sendikası Başkanı Nurettin Akçul ve Genel Maden-İş Sendikası Başkanı Eyüp Alabaş’ın katılacağı toplantıda ele alınacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler