Ömrünün yarısını hapiste geçirdi

1994’te gözaltına alınan ve 21 yıldır “PKK’li” suçlamasıyla tutuklu yargılanan 42 yaşındaki İlhan Sami Çomak, bugün 13.30’da hâkim karşısına çıkacak.

Yayınlanma: 11.04.2016 - 23:44
Abone Ol google-news

1994 yılında terörle mücadele polisleri tarafından gözaltına alınan ve 21 yıldır “PKK adına orman yakmak” ve “bölücülük” suçlamasıyla tutuklu yargılanan 42 yaşındaki İlhan Sami Çomak, bugün saat 13.30’da hâkim karşısına çıkacak. Uzun tutukluluk süresine itiraz eden çok sayıda sanatçı bugün görülecek Çomak’ın duruşmasına katılacaklarını duyurup destek çağrısı yaptı. Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç ve Suavi duruşmaya katılma çağrısında bulundu.

İlhan Sami Çomak, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğrenciyken, Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polisler tarafından gözaltına alındı. Çomak, 16 günlük işkenceli sorgunun ardından çıkarıldığı mahkemede, suçlamalara dayanak olan polis fezlekelerini işkence altında imzaladığını söyledi. Ancak o dönem DGM’de yargılanan İlhan Sami Çomak, “PKK adına orman yakmak” ve “bölücülük” suçlamalarıyla tutuklanarak 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bugün 42 yaşında olan ve ömrünün yarısını cezaevinde geçiren Çomak, 2001 yılında “DGM’deki askeri hâkim nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini” belirterek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. AİHM, 2006’da İlhan Çomak’ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar vererek Türkiye’yi tazminata mahkûm etti. 2013 yılında yeniden yargılanmaya başlayan İlhan Sami Çomak, 21 yıldır tutuklu yargılanıyor.

 

Kürt ve Aleviyim

21 yıldır cezaevinde olan İlhan Sami Çomak, Evrensel gazetesinin mektupla sorularını yanıtladı. 5 yıl olan uzun tutukluluk süresini aştığını anlatan Çomak, Balyoz ve Ergenekon davalarındaki hak ihlallerini anımsattı. Çomak, “Adım Aziz Yıldırım olsa ya da bir titrim, bir apoletim olsa veya Kürt Alevi kimliğimin yerine Türk Sünni kimliğe sahip olsam diyorum bazen kendime, mutlaka bırakırlardı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler