"Omuzda füze savunma amaçlı"

Emekli Amiral Semih Çetin, Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında, gemideki bir askerin omzunda füze taşımasının "tedbir amaçlı" olduğunu belirterek, "Montrö sözleşmesine aykırı bir durum yok" dedi.

Yayınlanma: 07.12.2015 - 13:01
Abone Ol google-news

Balyoz davasında 18 yıl hapis cezası alan ve Hasdal cezaevinde tutuklu yargılanan Emekli Tümamiral Semih Çetin, Rus gemisinin geçişi sırasında “tahrik” olarak yorumlanan bir askerin omzunda füze taşımasının “büyütücek bir şey olmadığını” vurguladı.

Çetin, @cetinasemih adlı Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Rus gemisinin Boğaz'dan geçerken üst güvertesine MANPADS yerleştirmesi ve Türk bayrağı toka etmemesi sorun oldu. Büyütülecek birşey değil. Dünyadaki terör olayları artınca harp gemileri yabancı limanlarda ve dar sulardan geçişlerde bu tip tedbirler almaya başladı. Özellikle Yemen'de bir ABD gemisi iskeleye aborda olmuşken patlayıcı dolu küçük bir botun saldırısına uğradı. Sonra bu tedbirler arttırıldı. Rus gemisindeki silah alçak irtifadan gemiye yaklaşacak süratli vasıtalara karşı kullanılan bir IR güdümlü füze. Tamamen savunma amaçlı” dedi. Silahın kısa menzilli olduğunu belirten Çetin, “Kısa menzilli bir silah. Montrö Sözleşmesine aykırı bir durum da yok. Amaç gerginliği azaltmaksa provakasyon vb. yorumlar amaca hizmet etmez. Bayrak harp gemileri açısından zorunlu değil. Ülkeler arasında karşılıklı mutabakata bağlı” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler