Öncelik hep gençlerde

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: Belediyenin geliri ile gideri yeni yılda eşitlenecek.

Yayınlanma: 31.12.2019 - 02:00
Öncelik hep gençlerde
Abone Ol google-news

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, belediyeyi 4.5 milyar lira borçla devraldıklarını belirterek yeni yılla birlikte geliri giderine eşit bir bütçe oluşturacaklarını söyledi. 5 yıl içinde kentsel dönüşüm sorununda düzenleyeceklerini kaydeden Karalar, “Adana’yı modern bir kent haline getireceğiz” dedi. Karalar, öğrencilere yönelik projelere de ağırlık verdiklerini vurgulayarak “Okumak için şehir dışından kentinize gelen öğrencilere gıda yardımı planlıyoruz. Bunun yanında eğitim hayatlarını kolaylaştırmak için yeni projeler planlıyoruz” ifadelerini kullandı. Adana’ya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Karalar, özetle şu yanıtları verdi: 

- Belediyenin mali durumu nedir? Nasıl bir belediye aldınız?  

31 Mart’ta biz, çok sıkıntılı bir belediye devraldık. Hem ASKİ’de hem büyükşehirde... Bu belediyenin yaklaşık 1.1 milyar lira geliri, 4.5 milyar lira borcu vardı. Zaten bu tablo belediyenin durumunu göstermiş oluyor. Bir de her ay 60 milyon açık veren bir belediyeydik. Yani Adana’da iş yapamaz, adım atamaz bir durumdaydık. 2020 yılının ocak ayı itibarıyla geliri giderine eşit bir belediye bütçesi oluşturuyoruz. Çalışmalara başladık. Yapamadığımız hizmetleri yapmaya çalışacağız. ASKİ’de her ay 10-15 milyon açık verilirken, şimdi ayda 20 milyon fazla veren bir hale getirdik. Bu yönde belediyeye gelir sağlayacak çalışmaları belirledik.

- Adana’nın su sorunlarıyla ilgili çalışmalarınız var mı?

Kuzey Adana İçme Suyu Projesi ile Yüreğir, Sarıçam ve Yumurtalık ilçelerine içme suyu götürmeye çalışıyoruz. 2050 yılına kadar 150 bin nüfusa yetecek şekilde planlanmış olan proje kapsamında 220 km. içme suyu hattı yapılacak ve 75 mahallenin su ihtiyacı çözülecek. Adana’nın turizm ilçesi, sahil şeridi Karataş’ta da 94 kilometrelik içme suyu şebekesinin yenilenmesi için çalışmalar sürüyor. Tufanbeyli, Karataş, Yumurtalık, Kozan, Tekir, İmamoğlu gibi ilçelerimizde arıtma projeleri yapılıyor. ASKİ kanadında Adana’nın 3’te 1’inde sağlıklı su yok. Biz bu dönem sonuna kadar Adana’da hem arıtmasız hem de susuz bir köy bırakmamayı planlıyoruz. Turizm ilçesi Karataş için hayati önem taşıyan arıtma tesisini de önümüzdeki günlerde yapacağız.

- Öncelikleriniz neler?

Belediye kısmında çok önemli 4 büyük park projemiz var. Çocukların katılacağı, bilim merkezleri olan parklar olacak. Yaklaşık 10 kreşinde temelini aynı zamanlarda atacağız. Metronun ikinci hattıyla ilgili sorunu çözeceğiz. Ciddi görüşmelerimiz var. Ulaşımla ilgili çalışmalar sürüyor. Bütçemiz yettiğince hem trafik hem kentsel dönüşüm sorunlarıyla ilgileneceğiz. Adana çok önemli bir kent, fakat köy görüntüsüne sahip. Adana’nın merkezindeki mahallelerin sadece 5 tanesi modern görüntüye sahip. Kentsel dönüşüm projelerimiz var. Hedefimiz 5 yıl içinde kentsel dönüşüm sorunlarını düzenlemek olacak. Adana’nın ortasından geçen bir nehrimiz var. Bu zenginlik şimdiye kadar değerlendirilmemişti ama biz bunu kullanacağız. Su sporları yaptıracağız. Nehri aktif hale getireceğiz. Seyhan Nehri’nin oraya 3 plaj yapacağız. Yurttaşlarımızın orada dinlenmesini, güneşlenmesini hatta yüzmesini sağlayacağız.

- Kadın, çocuk ve öğrenciler için projeleriniz neler?

10 kreş projemiz var. Kadınlarla ilgili meslek edinme kursları açıyoruz. Seyhan’da yaklaşık 13 yerimiz var ve kadınlar burada meslek edindi. Şimdi Suriyelilere de yönelik çalışmalar yapmak için hazırlanıyoruz. Hem dil hem meslek edindirmek istiyoruz. Engelli Yaşam Köyü, Kadın Dayanışma Merkezi ve Yaşlı Yaşam Köyü projelerimizi bitirmek üzereyiz. Yakın zamanda açılışını gerçekleştireceğiz. Öğrencilerle ilgili ise iki yurdumuz var. Birinin temelini attık, diğerini de yakında atacağız. Ayrıca dışarıdan gelen ve ihtiyaç sahibi öğrencilere erzak yardımı yapmak gibi bir projemiz var. Öğrencilerin eğitim hayatını kolaylaştıracak projeler üzerinde de çalışıyoruz.

‘UNESCO’YA BAŞVURDUK’

- Adana yemekleriyle ön plana çıkan bir şehir. Adana’da gastronomi üzerine çalışmalarınız var mı? 

Her belediye başkanının normal, klasik hizmetleri dışında, değerlendirilmeyen zenginliklerini ortaya çıkarıp dünyayla paylaşmak gibi de bir görevi var. Adana, lezzet diyarı ama bunu dünya ile yeterince paylaşamıyoruz. Sadece kebap denilince akla geliyoruz ama Adana kebaptan ibaret değil. Adana’nın şalgamı, şırdanı, nohutlu dolması, içli köftesi ve daha onlarca eşsiz lezzeti var. Adana’yı gastronomi ili yapmak için UNESCO’ya başvurduk. Öte yandan tarihi, gastronomik bir şehir olmasının yanı sıra yılın 365 gününün neredeyse 300’ü güneşli olması sebebiyle turizm kenti olmaya aday bir şehir. Biz Adana’yı markalaştırmak konusunda gerekli adımları atacağız. Altın Koza, Lezzet ve Şalgam Festivali, Portakal Çiçeği Karnaval’ı gibi Adana’yı tanıtan etkinlikleri daha görünür kılacağız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler