Onurlu direniş!

Termik santral ve kömür madeni çalışanları, polisin sert müdahalesine karşın AKP’ye yürüdü. İşçiler barikatları yıktı.

Yayınlanma: 27.11.2013 - 21:54
Abone Ol google-news

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy (Gökova) termik santrallarıyla bunlara kömür sağlayan ocakların özelleştirilmek istenmesine karşı mücadele veren enerji ve maden işçileri, önceki akşam Milas’ta eylem yaptı. Polisin biber gazlı, tazyikli sulu ve coplu müdahalesine karşın barikatları aşan işçiler, AKP ilçe binası önünde eylem yaptı. İşçilerden 14’ü müdahale sırasında yaralandı.

Milas’ta çeşitli parti, dernek, sendikalarla halkın da destek verdiği yaklaşık 3 bin kişilik kitle, özelleştirme karşıtı sloganlarla AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Her yer Milas her yer direniş”, “KİT’ler vatandır, satılamaz”, “Ankara, Ankara duy sesimizi, bu işçinin ayak sesleri”, “Direniş var, yılgınlık yok”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atan kitleye, Milaslılar da balkonlardan bayraklar sallayarak, tencere çalarak destek verdiler.

Polis ise Muğla’dan gelen takviye ekiplerle AKP ilçe binasına giden yolları kesti. Polisin biber gazı, cop, TOMA’dan sıktığı tazyikli suyla müdahelesine karşın dağıtılamayan kitle, barikatları aşarak AKP ilçe binası önüne geldi. Burada polis, hedef gözeterek Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin’e yoğun şekilde biber gazı sıktı. Ancak işçilerin dağılmaması ve kararlılığı üzerine, AKP binası önünde basın açıklaması yapmalarına izin verildi. İşçiler burada, özelleştirmelerden vazgeçildiği Resmi Gazete’de yayımlanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Dağa bile çıktılar!

26 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete’de, Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santrallarıyla bunlara kömür sağlayan TKİ’ye bağlı Yeniköy ve Yatağan ocaklarının özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı yayımlanmıştı. Bunun üzerine eyleme geçen işçiler, özelleştirmeyi durdurmak için çeşitli eylemlere başvurmuşlardı. Yatağan Termik Santralı önünde direniş çadırı kuran işçiler, Yatağan, Milas ve Muğla’da yürüyüşler yapmışlar, “Hükümet dağa çıkanları dinliyor” diyerek Milas’ta aileleri ve çocuklarıyla birlikte Sodra Dağı’na çıkmışlardı. Ayrıca Milas’tan Ankara’ya dek yürüyüş düzenleyerek Anıtkabir’de özelleştirme girişimlerini Atatürk’e şikâyet etmişlerdi.

İşçiler, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın geçen hafta sonu son teklif verme ve geçici teminat miktarlarını açıklaması üzerine yeniden harekete geçtiler. Geçen pazartesi akşamı Muğla’da da valilik önünde toplanan 2 bine yakın işçi topluluğu, polisin sert müdahalesiyle karşılaşmış, ancak barikatı aşarak AKP il binasına yürümüştü. Muğla’daki eylem sırasında polisin biber gazlı, coplu müdahalesi sırasında 8 işçi yaralanmıştı.

Tes-İş’ten kınama

Tes-İş Yönetim Kurulu, demokratik haklarını kullanan Yatağan işçilerine karşı yapılan sert müdahaleyi kınadı. Yönetim Kurulu açıklamasında özetle şunlara yer verildi:
Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santralları ile Türkiye Kömür İşletmeleri, Güney Ege Linyit İşletmeleri Müessese Müdürlüğü ve Yeniköy Linyit İşletmesi’nin özelleştirilmesine karşı Tes-İş ve Maden-İş sendikalarının Yatağan şubeleri öncülüğünde başlatılan mücadele iki ayı aşkın bir süredir devam ediyor. İşçilerin 71 günlük mücadelesine kulak tıkayan hükümet,  ilgili işyerlerine ilişkin ihale ilanını geçen hafta sonu itibarıyla Resmi Gazete’de yayımladı. İlanın yayımlanmasının ardından Tes-İş ve Türkiye Maden-İş sendikaları Yatağan şubeleri sorunlarını ve taleplerini iletmek üzere AKP Muğla İl Başkanlığı’ndan randevu istendi. Ancak bu talebe yanıt verilmediği gibi yapılan protestoya sert şekilde müdahale edildi. Yatağan işçileri, özelleştirmeye karşı sonuna kadar mücadele etmeye kararlıdır. Yatağan işçilerinin mücadelesi bizim mücadelemizdir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler