Otomotiv ihracat rekoru kırdı

Ekonominin liedr sektörlerinden otomotiv, bu yılki hedefi 27 milyar dolar ihracata doğru emin adımlarla ilerliyor.

Yayınlanma: 06.11.2017 - 03:02
Abone Ol google-news

Ekonominin liedr sektörlerinden otomotiv, bu yılki hedefi 27 milyar dolar ihracata doğru emin adımlarla ilerliyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türk otomotiv sektörü ihracatı Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 19 artışla 2.6 milyar dolar olurken, ocak-ekim dönemi 10 aylık ihracat da yüzde 21 artışla 23.4 milyar dolara yükseldi. Böylece geçen mart ayındaki 2.7 milyar dolarlık ihracat ardından aylık bazda sektör tarihinin en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşılmış oldu.

Ekimde Türkiye ihracatından yüzde 19,5 pay alan otomotiv endüstrisinin, ocak-ekim dönemi 10 aylık ihracatı da yüzde 21 artışla 23,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl aylık bazda ortalama 2.3 milyar dolarlık rakama ulaşan Türk otomotiv endüstrisinin mal grupları bazında binek otomobil ihracatı yüzde 31 artarak 1 milyar 85 milyon dolar olurken, Otomotiv Yan Sanayi ihracatı yüzde 18 artarak 915 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 6,5 artarak 449 milyon dolar ve Otobüs-Minibüs- Midibüs ihracatı da yüzde 2 azalarak 143 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tofaş’tan 3. çeyrekte üretim rekoru!

Tofaş, ilk 9 ayda sektör tarihinin en yüksek üretim hacmini gerçekleştirirken ihracatını da artırmayı sürdürüyor. 3’üncü çeyrek ara dönem finansal sonuçlarını açıklayan Tofaş, 281 bin adet araç üreterek, sektör tarihinin bu süreçteki en yüksek üretim adedine ulaştı ve liderliğini korudu. Aynı dönemde 207 bin adet ihracat gerçekleştiren Tofaş’ın net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış gösterdi.

Eylül ayı sonu itibarıyla elde edilen finansal sonuçları değerlendiren Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Tofaş’ın ilk 9 aylık rakamları büyümeyi koruduğumuzu gözler önüne seriyor. Sektör toplamında ilk 9 ayda gerçekleşen 627 bin adetlik iç pazarda 80 bin adetten fazla satış gerçekleştirdik. 3 çeyrekteki satışlarımıza bakıldığında, premium markalarla birlikte iç pazardaki payımız yüzde 13’e yükseldi. Egea modelimiz, 9 aylık dönemde de otomobil pazarındaki yüzde 7’lik payı ile Türkiye’nin en çok ter- Lexus’tan F serisinin 10. yılına 500 özel araç Lexus, yüksek performanslı F Serisi modellerinin 10. yılını, 500 adetle sınırlı sayıda üretilecek özel RC F ve GS F ile kutluyor. Lexus F Serisi’nin 10. yıla özel olarak yapılan ve 2018’de satışa sunacağı 500 adetlik RC F ve GS F modelleri, 5.0 litrelik V8 motorlara ve arkadan itişli sürüşe sahipler. Lexus’un sınırlı üretim modellerinde, karbonfiber gövde kiti, mat jantlar, mavi kaliperler öne çıkarken, kabinde F logosunun sembol rengi olan mavi detaylar da dikkat çekiyor. Tofaş’tan 3. çeyrekte üretim rekoru! cih edilen otomobili oldu. Ayrıca Tofaş’ın iç pazar satışlarının yüzde 97’sini Bursa fabrikamızda üretilen araçlar oluşturuyor. Bu oran ile de sektörde öncü olmayı sürdürüyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler