Özel'den harddisk emri

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel “kumpas”tan sonra donanmaya hardisk emri verdi.

Yayınlanma: 05.02.2014 - 21:23
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Balyoz Davası ile ilgili yargılamanın sivil ayağının tamamlanması üzerine Donanma Komutanlığı’nda çıkan 5 No’lu harddisk ile ilgili soruşturma emri verdi. Geçen hafta açılan soruşturma kapsamında, harddiske, Balyoz Davası’nda mahkûmiyete neden olan belgelerin “kim tarafından, hangi tarihte ve hangi bilgisayarda kaydedildiği” mercek altına alınacak. Soruşturma açılmasında, “paralel devlet” tartışmalarının da etkili olduğu öğrenildi. Harddisk üzerinden çıkan parmak izlerinin de inceleneceği bildirildi. Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı daha önce yargılamanın sivil mahkemede devam etmesi nedeniyle soruşturma talebini reddetmişti.

TSK’ye “kumpas” kurulduğu yönündeki iddialar üzerine 27 Aralık’ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Genelkurmay Başkanlığı bu kez de Donanma Komutanlığı’nda ortaya çıkan 5 No’lu harddisk ile ilgili harekete geçti.

Balyoz Davası’nın Yargıtay aşamasının tamamlanması nedeniyle, artık Askeri savcılığın söz konusu harddisk ile ilgili soruşturma yapmaya “tam yetkili” olduğu kaydedildi. Soruşturma emrinin verilmesinde 17 Aralık sürecinin ardından yaşanan “paralel devlet”, “kumpas” tartışmaları ile TÜBİTAK’ın son bilirkişi raporunun etkili olduğu kaydedildi.

 

Personel sorgulanacak

Genelkurmay Başkanı Özel’in talimatı doğrultusunda başlayan soruşturmada, döşeme altından çıkan harddisk ile ilgili bilgisi bulunabileceği değerlendirilen Donanma Komutanlığı İstihbarat İKK ve Güvenlik Şube’de görev yapan tüm personelin ifadesinin alınması ve sorgulanması bekleniyor.

Askeri gizlilik dereceli belgeler içermesine karşın hard disklerin yürürlükteki yönerge ve usullere uygun olarak muhafaz edilmemesi, İstihbarat İKK ve Güvenlik Şube’ye ait odalara giriş-çıkış ve belgelerin muhafazası konularında güvenlik açığı oluşturulmuş olması da soruşturma kapsamında ele alınacak.

İçeriği ile oynandığı öne sürülen 5 No’lu harddiske en son kimin erişimde bulunduğu ve hangi bilgisayarlara bağlandığı da savcılık tarafından masaya yatırılacak.

 

Dosya Genelkurmay’a gelebilir

Kaynaklar Donanma Komutanlığı’ndaki soruşturmanın sonucuyla ilgili 3 olasılık bulunduğunu kaydetti. Buna göre birinci olasılık savcılığın yetkisizlik kararı vermesi, ikincisi kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıkması, üçüncüsü ise iddianame hazırlanarak dava açılması.

Kaynaklar, harddisk ile ilgili generallerin de yargılandığı için Donanma Komutanlığı’nın yetkisizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na göndermesinin yüksek olasılık olduğunu belirtti. Askeri yargılama usullerine göre generaller ile ilgili davalar Genelkurmay Askeri Savcılığı’nda görülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler