Özgürlüğe giden yol

‘Glory’ adlı şarkıyla en iyi özgün şarkı Oscar’ını alan epik dram, özgürlük, direniş, dayanışma, şiddet, hoşgörü, özveri, saygınlık, ayrımcılık temalarını başarılı bir vurguyla betimliyor.

Yayınlanma: 03.07.2015 - 14:05
Abone Ol google-news

1965’te Alabama’nın Selma kentinden Montgomery’ye uzanan 87 kilometrelik yolda, ABD tarihine geçen üç protesto yürüyüşü yapıldı. Dr. Martin Luther King liderliğindeki bu yürüyüşler kamuoyunun olanca dikkatini çekti ve Başkan Johnson siyahiler için oy hakkı yasasını çıkarmak zorunda kaldı.

Amerikan İnsan Hakları eylemlerinin kilometre taşlarından olan Selma–Montgomery yürüyüşü sonunda King olağanüstü bir zafer kazandı. 26 Şubat’ta oy hakkı için bu barışçıl yürüyüşe katılan 27 yaşındaki Jimmie Lee Jackson, Alabama polisince dövülüp katledildi. Jackson’ın ölümü Montgomery yürüyüş eylemini tetikledi. Milyonlarca Afroamerikalı ayaklandı. Malcolm X gibi şiddete karşı olan Dr. King “Jimmie’yi hükümet öldürdü, her gün özgürlük adına Vietnam’da milyonlarca dolar harcayan hükümet, kendi halkını burada, Amerika’da öldürdü” diyerek açıklama yaptı.

Siyahi kadın yönetmen Ava DuVernay epik dramında derin devletin işleyişini de vurguluyor. King’le uzlaşamayan Johnson, FBI’yı (Federal Soruşturma Bürosu) devreye sokar. Belge görüntülerle, yerel şarkıları harmanlayan DuVernay, gerçekçi, klasik bir anlatımla izleyiciyi etkileyip düşündüren bir yolculuğa çıkarıyor. Başkan Kennedy suikastini, Malcolm X’in öldürülüşünü gören King “Her beyaz yasa adamı terör saçıyor, her beyaz politikacı siyahi nefreti aşılıyor, her beyaz din adamı iyi beyazı, kötü siyahiyi anlatıyor” diyerek tüm kara derilileri eyleme çağırır.

Selma (Özgürlük Yürüyüşü) Yönetmen: Ava DuVernay Oyuncular: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tom Wilkinson, Ophray Winrey, Tim Roth, Giovanni Ribisi / 2014, 122 dakika, BirFilm.

Format: Dvd.

 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler