"Param var örttüm"

Erdoğan’ın “usulsüz harcaması”na “mahsuplaşma" kılıfı

Yayınlanma: 19.11.2014 - 09:57
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasında usulüne olmayan 1 milyon liralık usulsüz harcamasının “mahsuplaşma” yoluyla kapatıldığı ortaya çıktı. CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu’ndaki temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, usulsüz harcama nedeniyle çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun 600 lira, HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın 800 lira ödeyeceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ise 1 milyon liralık usulsüz ödeme harcama yaptığının saptandığını belirten Yakupoğlu, “Sayın Erdoğan’ın usulüne uygun olmayan harcaması 1 milyon TL idi, ama hesaplarında 1 milyon 200 bin TL harcanmamış para bıraktı. Bıraktığı parayla takas mahsup yapıldı” dedi.
İhsanoğlu ile Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde topladıkları bağışlar ve yaptıkları harcamaların belgelendirilmesinde sorunlar olduğu bu nedenle iki adayın cepten ödeme yapmak zorunda kalacağı haberi tartışma yarattı. YSK’deki CHP temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, yasada belirtilen tarihte her üç adayın da tüm belgeleri usulüne uygun olarak YSK’ye teslim ettiğini ve YSK’nin Sayıştay uzman denetçilerinden aldığı yardımla denetimi yaptığını vurgularken şu bilgileri verdi:
Sayın İhsanoğlu’nun yaklaşık 600 TL, Demirtaş’ın da yaklaşık 800 TL’lik bir usulsüz harcama olabileceği ortaya getirildi. Sayın Erdoğan’ın usulüne uygun olmayan harcaması 1 milyon TL’ydi. Sayın Erdoğan belgelerini teslim ederken, bağış hesaplarında 1 milyon 200 bin TL harcanmamış para bıraktı. Ekmeleddin Beyin hesabında 200 TL vardı. Sayın Erdoğan ‘1 milyon TL iade mi etsin, yoksa bankada bıraktığı parayla takas mahsup mu olsun’ dendi. Ben itiraz ettim, takas mahsup yapamazsınız, bankada para kalır Hazine’ye gider, isterse kendisi çeker, öder, ama re’sen yapamazsınız, diye. Ama Kurul yaptığı oylamada, re’sen takas mahsubu yapılabilir, kararı aldı. Bu sebeple Erdoğan’ın hesaplarında bir usulsüzlük görülmemiş oldu. İade etmesi gereken parayla bankada bıraktığı para takas edildi. Bu belgeleri verirlerken bankada parayı bilerek bırakmışlar. Tayyip Bey için takas mahsup işlemi kabul edildiğinden usulsüzlük olmamış oldu. Ekmeleddin beyle Selehattin Demirtaş’a bir karar gönderildi, şu şu konularda açıklama yapın, diye. Toplanan bağşılardan fazla harcama yapmışlar, bunun kaynağı nedir, diyeceklerdir. Bunu cebimizden yaptık, diyecekler, konu kapanacak. Ekmeleddin beyin 20 bin lira fazla harcaması görünüyor bağışların dışında. Yaptıkları harcama kadar bağış toplayamamışlar. Kendi paramdan harcadım, deyince konu kapanıyor. Ekmeleddin bey 600, Selahattin bey 800 lira ödeyecek, o kadar.”
Erdoğan’ın benzin parası bile değil’
HDP’den de söz konusu iddiayla ilgili yalanlama geldi. Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı seçim harcamalarıyla ilgili belgeleri henüz YSK’ye teslim etmediği yönündeki iddianın asılsız olduğu vurgulandı. Söz konusu haberin algı operasyonu yaratmak için yapıldığı belirtilirken, “Sayın Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı seçim harcamaları bütçesiyle ilgili gerekli tüm belgeler 25 Ağustos 2014 tarihinde YSK’ya teslim edilmiş olup, YSK tarafından 25803 nolu evrakla işleme alınmıştır” denildi. HDP Eş Başkanı Demirtaş da konuyla ilgili olarak “Belgeleri zamanında verdik. Bize yapılan bağış 1,2 milyon TL idi. Tayyip Erdoğan’ın seçim zamanı kullandığı benzinin mazotun karşılığı bile değil” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler