Sivrisinek vızıltısı

.

Yayınlanma: 03.02.2019 - 11:17
Abone Ol google-news

Yaz gecesi, günün hararetini atıp uykuya çekilince, odanın sinsi köşelerini dolaşan sivrisineğin bu haince gezinişini bilmeyen yoktur. Kalkıp şaplağı indireceksiniz ama ışık yanınca “kâfir” saklanacağı yeri önceden hazırlamış olmalı; ara ki, bulasın. Ben böyle durumlarda, tepeme çektiğim ince pikenin ucundan ayak parmaklarımı uzatır, gözden çıkarıp yem yaparım; tavsiye ederim, işe yarıyor.

 

Ontario Gölü kıyısındaki 500 bin nüfuslu Kingston kentini, eksi 30 derecelere varan buzlu kışın ortasında sivrisinek vızıltısı tuttu! Bir süreden beri kent tepesinde, bilhassa gece yarısını geçtikten hemen sonra, sabah gün ışıyana kadar pervaneli, pırpır denilen tarzda bir uçak dolaşıyor. Uçak her gece kentin üstünde geziniyor; pike yapıyor, yükseliyor alçalıyor, biraz uzaklaşıp yakınlaşıyor. Uykusu hafif olanlar için bir işkenceye dönüştü; geçen yılın kasım ayından beri hep böyle. Kulağı dibinde davul çalsan işitmez olanlar için neyse, fakat gelgelelim kent bu, yaşlısı var, hastası var, bebek beşiği sallayanı var, o saatte eve dönen sarhoşu var.

 

Kentli birkaç gün sabırla bekledi, uçak gidecek nasılsa diye... Fakat her gece Kingston üzerinden eksik olmayan uçak, kâbusa dönüşecekti. İşin garibi şu ki, kimse uçağı göremiyor, arada bir görünür gibi olunan uçak tekrar sırra kadem basıyor, fakat motor vızıltısı semada yankılanıyordu. Sabah olunca, “Baki kalan bu kubbede hoş bir sedadır!” diye hayırla anılmayan bu uçak merak uyandırmaz mı; herkesin dilindeydi. 

Olsa olsa İHA’dır...

Lynn Purvis adında Kingstonlu bir kadın The National Post gazetesine telefonda şikâyet ediyordu: “Biliyorsunuz, orada bir yerlerdedir fakat görülmüyor! Tıpkı sivrisinek gibi...” Belediye, Kanada Ulusal Dağ Polisi adıyla bilinen RCMP teşkilatı, Kanada ordusunun ilgili birimleri, dahası hem Ontario eyalet hükümeti ve federal hükümet şikâyetlere, başvurulara, söylentilere cevap veremez durumdaydı. RCMP’nin sessizliğini, “Bu olsa olsa bir insansız hava aracıdır (İHA), geceleyin keşif ve gözlem yapmaya gönderiyorlar” diye yorumlayanlar çıktı. Buna karşı olanlar bir İHA’nın bu kadar ses yapamayacağını söyledi; haklıydılar.

 

Bazıları Kanada Hava Kuvvetleri’nin manevra ve tatbikatından bahsetti, Genelkurmay ne yalanladı ne doğruladı; havada kaldı! Yerel havalimanı yöneticilerine soru yöneltiyordu; “Bu gece havalanmış uçağınız var mı?” Havalananlar arasında şehrin tepesinde sabaha kadar dolaşanı yoktu! Peki, o zaman uçak nereden geliyordu? Gözler hemen Ontario Gölü’ne komşu ABD’ye çevrildi, fakat bir Amerikan casus uçağı geliyorsa illa her gece buraya mı gelirdi? Başka yer mi yoktu! ABD yetkilileri, hiçbir uçan kaçan şeyi Kanada üzerinde dolaştırmadıklarını yeminle bildirdi; içimiz rahat etti.

 

Uzaylılar mı geldi?

 

Bu kez, Alberta eyaletinin St. Paul kasabasından bir yorum geldi. Bu dolaşan olsa olsa keşfe çıkmış bir UFO’ydu. Hatırlanacaktır; 1960’larda St. Paul sakinleri uzaylılar gelsin diye kasaba meydanına bir UFO iniş pisti kurmuştu. St. Paul halkı, “Kingston uzaylıların yeni ilgi odağıdır” demekteydi.

 

Bu arada, toplu halüsinasyon görüldüğü, daha doğrusu işitildiğini iddia eden sosyal psikoloji uzmanları ve akademisyenler de ortaya çıktı. Onlara bakılırsa, hiçbir radara yakalanmayan bu uçak, toplumsal şizofreni ve hayalden başkası değildi. Ne ki, kentliler henüz fotoğrafını çekememiş olsalar da geceleyin bu arsız misafir uçağını arada bir görmekteydiler. Çoğunluk tek motorlu olduğunu söylüyor, bazıları Pilatus PC-12 tipi 2 motorlu olduğuna yemin ediyor. Kingston avcıları da “Eğer ceza almayacaksak, tek kurşunla düşürelim şu belayı” demeye başlayınca halkı sakinleştirmek belediyeye kaldı: “Uçaktır, aldırmayın, gelir gider.”

 

Şimdi gece oldu mu, kâbus geri geliyor ve Kingston’ın tepesinde sivrisinek vızıldamaya devam ediyor. Bu doğaüstü görünen olaya bir yanıt elbette bulunacak. Ne var ki, o yanıt gelmeden bazı Hıristiyan çevreler, meseleyi farklı anlatmaya koyuldu. Bu tanrısal bir ses, bir çağrı olabilirdi. Tahmin edeceğiniz gibi, sözün kısası şöyleydi: “Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az!”

[email protected] 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler