‘Pembe Yıldız’a 170 milyon TL

‘Pembe Yıldız’I, New Yorklu ünlü elmas kesimcisi Isaac Wolf satın aldı. Wolf, ‘Pembe Yıldız’a bundan sonra ‘Pembe Rüya’ adını vereceğini açıkladı. Satıştan sonra salonda ‘Pembe Panter’ filminin müziği çalındı.

Yayınlanma: 14.11.2013 - 10:02
Abone Ol google-news

“Pink Star” (Pembe Yıldız) adıyla bilinen elmas, dün Sotheby’s’in Cenevre’de düzenlediği müzayedede 83 milyon dolara (yaklaşık 170 milyon TL) satılarak rekor kırdı. Çoğu pembe elmasın ağırlığının 5 kırattan az olmasına karşılık yaklaşık 60 kırat olan “Pembe Yıldız”ı, New Yorklu ünlü elmas kesimcisi Isaac Wolf’un satın aldığı ve elmasa bundan böyle “Pembe Rüya” adını vereceği açıklandı.

Bundan önceki rekor, üç yıl önce 46.2 milyon dolara (yaklaşık 95 milyon TL) satılan Graff Pembe Elmasına aitti. Söz konusu elmas, 2.69x2.06 cm boyutlarındaki “Pembe Yıldız”ın yarısı kadardı.

Uzmanlar, ekonomik ortamın koşulları ne olursa olsun harikulade güzellikteki değerli taşlar ve sanat yapıtlarının çok yüksek fiyatlara satılabildiğini vurguluyorlar. Nitekim bir gün önce de Christie’s’in düzenlediği müzayedede bir oranj elmas 35.5 milyon dolara (yaklaşık 73 milyon TL) alıcı bulmuştu. Birkaç gün önce, yine Christie’s’in New York müzayedesinde İngiliz ressam Francis Bacon’ın “Lucian Freud Üstüne Üç Çalışma” adlı üçlemesi 291 milyon TL’ye satılmıştı.

 "Pembe Yıldız”ın yalnızca 5 dakika süren bir çekişmeden sonra 74 milyon dolara (yaklaşık 152 milyon TL) satıldığı, ancak Sotheby’s’in komisyonu ile birlikte bu rakamın 83 milyon doları bulduğu öğrenildi.

 "Pembe Yıldız”ın rekor fiyata satılmasının ardından, Sotheby’s’in müzayede salonunda “Pembe Panter” filminin müziğini çaldığı bildirildi.

Sotheby’s yetkililerinin açıklamasına göre, “Pembe Yıldız” 1999’da De Beers şirketi tarafından Afrika’da bulunup çıkarılmış, 132.5 kıratlık ham elmasın kesimi ve parlatılması iki yıl sürmüştü. İşlemler sonucunda 59.60 kırat olan “Pembe Yıldız”ın, kendi alanındaki ikinci en büyük elmasın iki katı büyüklükte olduğu belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon