Perde Shakespeare ile açılıyor

Bakırköy Belediye Tiyatroları yeni sanat yönetmeni Alican Yücesoy’la yeni mevsime yeniliklerle geliyor.

Yayınlanma: 21.07.2015 - 10:55
Abone Ol google-news

Türkiye’in üçüncü ödenekli tiyatrosu Bakırköy Belediye Tiyatroları (BBT) 25 yıldır sahnelediği oyunların başarısıyla her zaman gündemdeydi. Kısa bir süre önce 29 oyuncunun işten çıkarılması haberleriyle, sonrasında ise tiyatronun genel sanat yönetmeni seçiminleriyle gündeme geldi. BBT’de ilk defa genel sanat yönetmeni seçimle belirlendi ve çoğunluğun seçimiyle en genç sanat yönetmeni kurumun başına getirildi. Alican Yücesoy 33 yaşında ve bugüne kadar ödenekli tiyatroların başına getirilen en genç sanat yönetmeni... “Ben tek başıma seçilmedim biz 10 kişilik bir ekibiz” diyen Yücesoy, ekibiyle birlikte çoktan kolları sıvadı ve yeni sezona yeni oyunlar hazırlamaya başladı.

Önceki yönetim, 29 oyuncunun işten çıkarılmasıyla, geçen sezon sahnelenen 12 oyundan 9’unu repertuvardan kaldırmış, gerekçe olaraksa seyircinin az olmasını göstermişti. Yücesoy, “tiyatronun oyuncuları, bizler bile bazı oyunlara bilet bulmakta zorlanıyorduk” diyor. Çok iyi oyuncuları kaybettiklerini söyleyen Yücesoy, “müzisyenlerle birlikte 59 kişinin işten çıkarılması hakkaniyetsiz bir uygulama. Bizden önceki yönetim hiçbir gelecek planı yapmadan oyuncuları işten çıkardı. Seçildikten sonra önceliğimiz, çok iyi oyuncular ve müzisyenler kaybettik, onlarla nasıl beraber olabiliriz, çalışabilirizin yollarını aramak oldu. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın başlattığı bir dava süreci var. Hukuki yollarla kendi haklarını arıyorlar. Tabii ki biz hâlâ onları nasıl geri alabiliriz diye uğraşıyoruz. Evet onlar isterse bu tiyatroda oynayacaklar ama onlar bunu hâlâ istiyorlar mı emin değilim” diyor.

Asıl mücadelenin şimdi başladığını söyleyen Yücesoy, “seçilmeden önce de yalnız değildim şimde de yalnız değilim” diyor ve ekliyor: “10 senelik bir birikim ve bir buçuk yıldır beraber çalıştığımız bir ekibiz, herkes yenilik istiyordu ve herkesin yenilenmeye ihtiyacı vardı.” Eskişehir, İzmit ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden destek geldiğini, İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu’nun seçimden sonra arayıp her türlü yardıma açık olduğunu söylediğini belirten Yücesoy, “Bir mücadeleyle bir yerlere gelmiş ve hâlâ bir mücadele içinde olan insanların bana inanmaları yüreklendiriyor beni. Asıl mücadele bu koltuğa oturduktan sonra başladı bizim için. Yalnız değilim, birliktelik çok önemli, kaldı ki bizim meslekte insanlar birbirine pek yardım etmezler. Her şeyin bir değişme anı var. Bizim mesleğimiz ve tiyatro adına bir kırılma noktası. BBT de bir ucundan tuttu, başkaları bizden alıp devam edecek ve daha genç insanlar gelecek” diyor. Genel sanat yönetmenliğini kesinlikle gençlerin yapması gerektiğini düşünen Yücesoy, “ciddi bir mesai ve enerji isteyen bir iş. Tabii ki tecrübe de istiyor ama biz tiyatro yapıyoruz, tecrübeye dayalı bir meslekse sahne üzerinde tecrübeye dayalı bir meslek” diyor.

BBT yeni sezona altı yeni oyun ve geçen sezondan “Lena, Leyla ve Ötekiler”, “Ben O İstanbul’u Çok Sevdim” ve “Hizmetçiler” ile devam edecek.

Uzun zamandır William Shakespeare ile perde açmayan tiyatro bu mevsimi “Yanlışlıklar Komedyası” ile açacak. BBT, bir Melih Cevdet Anday oyunu, iki uyarlama ve iki çocuk oyunuyla; yenilenmiş, genç ve dinamik sanat yönetmeniyle deyim yerindeyse bomba gibi başlamış bile... Bizden ise bol alkışlı bir sezon olsun demek kalıyor BBT’ye...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler